Băncile din rmn vor licenţe de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul bancar din Transnistria nu corespunde cerinţelor naţionale şi internaţionale
Sistemul bancar din Transnistria nu corespunde cerinţelor naţionale şi internaţionale

De ceva timp autorităţile separatiste de la Tiraspol şi-au intensificat demersurile pentru legalizarea instituţiilor financiare din regiune. Au devenit mai active mai ales după ce băncile din SUA şi UE au impus interdicţii la tranzacţiile cu implicarea firmelor din regiunea transnistreană.

În urma acestui blocaj firmele şi băncile din rmn sunt nevoite să apeleze la serviciile unor instituţii financiare din Rusia care cer comisioane grase.

S-AU PLÂNS LA MOSCOVA

Evgheni Şevciuk, liderul de la Tiraspol, s-a plâns şi deputaţilor din Duma de Stat a Rusiei pentru faptul că SUA au interzis operaţiunile efectuate de către băncile din Transnistria. Totodată, în cadrul ultimei runde de negocieri în problema transnistreană, desfăşurate la Viena, Nina Ştanski, aşa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, a cerut Chişinăului să recunoască banca centrală a Transnistriei şi să „înceteze să mai pună piedici sistemului bancar al regiunii".

Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, susţine că nu poate fi vorba despre o legalizare a activităţii unei instituţii bancare din regiunea transnistreană „până când aceasta nu se va conforma întru totul legislaţiei Republicii Moldova".

„Am impresia că autorităţile de la Tiraspol încearcă să forţeze nota. Aşa-zisele bănci din regiune au de făcut foarte multe pentru a corespunde cerinţelor. Şi chiar dacă se vor conforma, ele nu vor putea activa până când nu au licenţă şi nu sunt supravegheate de BNM", a declarat Dorin Drăguţanu. Oficialul afirmă că problema nici nu a fost discutată la nivel de specialişti de la Chişinău şi Tiraspol. „Au fost doar unele contacte în cadrul grupurilor de lucru şi atât", a precizat şeful Băncii Naţionale.

BĂNCILE DE LA TIRASPOL, IMPLICATE ÎN SPĂLARE DE BANI

Expertul financiar Sveato-slav Mihalache afirmă că băncile din regiunea transnistreană au fost şi sunt implicate în operaţiuni de spălare a banilor proveniţi din afaceri murdare, de aceea n-ar trebui să fie recunoscute. „Unul dintre principalii paşi pentru a legaliza activitatea acestor instituţii este lichidarea aşa-zisei bănci republicane de la Tiraspol", a precizat Mihalache.

Piaţa bancară a Transnistriei

În regiunea separatistă activează nouă banci comerciale şi una aşa-zisă centrală, toate fără vreo autorizaţie de la Chişinău. De doi ani, două instituţii financiar-bancare se află în procedură de faliment. Cea mai mare bancă locală este Agroprombank, care, alături de Tirotexbank, face parte din imperiul financiar-industrial Sheriff. Acesta deţine o cotă de circa 40% din piaţă. Zece ani în urmă, autorităţile de la Chişinău au retras licenţa băncii Petrolbank pentru că aceasta ar fi intermediat operaţiuni de spălare de bani pentru câteva instituţii financiare de la Tiraspol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite