Avântul miliardarului român Sorin Ovidiu Vîntu, oprit de Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul român a folosit Investprivatbank pentru a spăla bani
Miliardarul român a folosit Investprivatbank pentru a spăla bani

Curtea Constituţională a decis că Banca Naţională a retras legal licenţa Investprivatbank. Examinarea pretenţiilor de zeci de milioane de euro ale afaceristului român Sorin Ovidiu Vîntu, acţionar prin şase firme la banca falimentară, va continua la Curtea Supremă de Justiţie.

Magistraţii de la Curtea Constituţională au decis ieri că BNM a avut, la 19 iunie 2009, dreptul legal de a retrage licenţa băncii Investprivatbank.
Curtea Constituţională a declarat ca fiind conforme cu Legea Supremă a Republciii Moldova articolele din Legea instituţiilor financiare care stipulează dreptul băncii centrale de a retrage licenţa unor bănci comerciale fără o hotărâre judecătorească în acest sens. Sesizarea a fost depusă de Curtea Supremă de Justiţie, în urma procesului judiciar iniţiat de un grup de acţionari ai Investprivatbank împotriva BNM şi a Guvernului. Aceştia s-au plâns că modificările la Legea instituţiilor financiare intrate în vigoare în 2009 ar veni în contradicţie cu Constituţia şi le-ar leza dreptul de proprietari.
Alexandru Tănase, preşedintelele Curţii, a declarat că „un argument-cheie în adoptarea deciziei a fost faptul că în anume domenii sensibile sau care au o importanţă majoră pentru societate, cum ar fi stabilitatea sistemului bancar, statul se bucură de o marjă mai largă de apreciere". Totodată, magistratul a precizat că instanţa a conchis că reglementările contestate sunt conforme nu doar cu Constituţia, ci şi cu normele internaţionale.

LUPTA PENTRU BANII INVESTPRIVATBANK CONTINUĂ

Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, s-a arătat satisfăcut de decizia Curţii Constituşionale. „Asta înseamnă că BNM a activat conform legii în procesul de lichidare a Investprivatbank", a subliniat şeful Băncii Naţionale. El a precizat că „lupta pentru interesele ţării şi pentru banii contribuabilor nu a luat sfârşit, urmând examinarea cauzei la CSJ".
La 17 iulie 2009 şase companii controlate de milionarul român Sorin Ovidiu Vîntu au dat în judecată BNM, Guvernul şi Banca de Economii. Grupul de firme (Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited şi PSV Company) cere în instanţă prejudicii de 45 de milioane de euro şi returnarea a 5,4 milioane de euro, reprezentând aportul de capital al companiilor dirijate de Vîntu la Investprivatbank, instituţie în proces de lichidare din 19 iunie 2009. Până în septembrie 2010, când CSJ a dat undă verde solicitării, instanţele moldoveneşti au respins dosarele.

AUDIO Vîntu lui Ghiţă: Ai mână liberă să vorbeşti cu premierul Vlad Filat şi să ceri cele 50 milioane de euro

Vîntu vrea 50 milioane de euro de la Moldova

Află cum milionarul Sorin Ovidiu Vîntu şi-a spălat banii în Republica Moldova

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite