Actualul sistem de impozitare a persoanelor fizice din Republica Moldova este favorabil celor bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii de la centrul Expert-Grup consideră că actuala modalitate de impozitare rămâne excesiv de împovărătoare pentru persoanele cu venituri sub sau la nivelul minimului de existenţă.

„Impozitarea persoanelor fizice în anul 2012 cu 7% a veniturilor de până la suma de 25.200 lei şi cu 18% peste suma respectivă, acordând o scutire personală de 8.640 lei (în 2008 a fost 6.300 lei) păstrează principalele elemente structurale introduse încă în anul 2008", susţin economiştii de la Expert-Grup în ultimul număr al publicaţiei „Realitatea Economică".

Ministerul Finanţelor păstrează modelul de impozitare din epoca comunistă

În opinia experţilor, „ajustarea doar a scutirii personale la nivelul inflaţiei prognozate pentru anul 2012 relevă că Ministerul Finanţelor consideră sistemul introdus în anul 2008 unul oportun".

Potrivit economiştilor, „această modalitate de impozitare este una ce nu reflectă în mod adecvat utilizarea resurselor şi condiţiilor publice pentru obţinerea veniturilor individuale, rămânând excesiv de împovărător pentru persoanele cu venituri sub sau la nivelul minimului de existenţă. Mecanismul de acordare a scutirilor personale nu este unul eficient în acest sens, deoarece are un caracter universal. Pentru a lăsa mai multe resurse la dispoziţia acestor persoane se cere o ajustare a sistemului de impozitare a persoanelor fizice", mai precizează experţii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite