ANALIZĂ Companiile de stat din Republica Moldova produc mult și vând puțin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările Moldtelecom sunt afectate de concurența din partea telefoniei mobile
Vânzările Moldtelecom sunt afectate de concurența din partea telefoniei mobile

Circa 30% din întreprinderile de stat şi 40% din cele cu capital majoritar public au avut vânzări în scădere în prima jumătate a anului. Specialiştii spun că evoluţiile respective denotă ineficienţa şi proasta administrare a acestor companii, dar şi faptul că situaţia din economia naţională rămâne gravă.

Un raport realizat de specialiştii de la Ministerul Finanţelor arată că aproximativ 40% din societăţile pe acţiuni cu capital majoritar de stat şi 30% din întreprinderile de stat au avut mai puţine vânzări în prima jumătate a anului.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de întreprinderea Energocom, care în şase luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi-a diminuat vânzările cu circa 230,47 milioane de lei. Aceasta este urmată de Fabrica de Sticlă din Chişinău, cu o scădere de 27,75 milioane de lei, întreprinderea de stat Registru, cu 19,97 milioane de lei, companiile Moldtelecom şi Aroma, cu câte circa 9,8 milioane de lei.

În cazul Energocom, căderea atât de bruscă a cifrei de afaceri se explică prin faptul că întreprinderea nu mai este intermediar la procurările de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan, pentru grupul Gas Natural Fenosa. Cea mai dramatică reducere a vânzărilor, de circa trei ori, a înregistrat-o Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău.

Vânzările stagnează

Rezultatele generale ale companiilor cu capital public rămân însă pozitive. Astfel, în cazul întreprinderilor de stat s-a înregistrat o creştere de 12,5% a vânzărilor, iar la societăţile pe acţiuni - de 6,5%. „Este un avans nesemnificativ, iar dacă luăm în calcul şi rata inflaţiei, apoi cifra de afaceri a acestor firme practic a stagnat", susţine Roman Chircă, directorul Institutului pentru Economie de Piaţă.

În opinia expertului, datele din analiza realizată de specialiştii Ministerului Finanţelor denotă că întreprinderile de stat sunt ineficiente şi prost administrate, iar situaţia din economia naţională rămâne gravă. Acest lucru este demonstrat şi de majorarea cu circa 77 de milioane de lei a stocurilor de mărfuri.

Citește și:

Giganţii de stat varsă la buget dividende de râs

CHIŞINĂU: Salariile directorilor de întreprinderi şi instituţii de stat nu le vor putea depăşi pe cele ale miniştrilor

Republica Moldova: Recesiunea îngroapă sute de companii


Managerii explică evoluţiile negative ale societăţilor pe care le reprezintă prin tendinţele de pe piaţă. Oleg Rotaru, şeful Departamentului comercial din cadrul Registru, spune dă vina pe specificul întreprinderii - perfectarea documentelor şi prestarea de servicii informaţionale.

„A scăzut cererea de documente din partea populaţiei şi, respectiv, s-au redus şi vânzările. La aceasta se adaugă şi diminuarea preţurilor la mai multe dintre serviciile prestate de noi", a precizat Oleg Rotaru.

Vitalie Iurcu, director general al SA Moldtelecom, susţine că diminuarea cu 8,3% a vânzărilor companiei a fost cauzată de „migraţia traficului de convorbiri de la serviciile de telefonie fixă la cele mobile".

„Este o tendinţă regională şi acest lucru nu depinde doar de management", afirmă şeful operatorului naţional. Potrivit lui Iurcu, scăderea vânzărilor Moldtelecom la capitolul telefonie fixă este compensată cu introducerea de noi oferte şi extinderea ariei de prestare a serviciilor de Internet şi televiziune digitală.

În acelaşi timp, specialiştii Ministerului Finanţelor trage alarma. Scăderea vânzărilor la companiile cu capital de stat afectează bugetul public. Astfel, în prima jumătate a acestui an, din aceste motive s-a încasat TVA cu peste 16 milioane de lei mai puţin. Totodată, întreprinderile de stat au acumulat datorii de circa 170 de milioane de lei faţă de bugetul public.

Ineficienţă şi management defectuos

Calitatea managementului şi performanţele economice ale multor întreprinderi de stat şi societăţi pe acţiuni cu capital public este sub orice critică. Aceasta era concluzia vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, făcută încă în luna martie 2011, după prezentarea analizei eficienţei economice a companiilor din proprietatea statului.

Monitorizarea realizată de specialiştii Ministerului Finanţelor denotă că în acest domeniu nu se atestă schimbări radicale. Or, altfel cum poate fi explicată acumularea unor datorii de circa 170 de milioane de lei la bugetul public.

Mai mult, se constată că zeci de întreprinderi publice au beneficiat în prima jumătate a anului 2011 de finanţări în valoare de 42 de milioane de lei din partea statului. La aceasta se adaugă o serie de înlesniri şi facilităţi fiscale, estimate la circa 103 milioane de lei.

„Erodarea în timp a eficienţei activităţii întreprinderilor de stat este un lucru inevitabil", susţine Roman Chircă, director al Institutului pentru Economie de Piaţă. Altfel spus, nu trebuie să ne surprindă faptul că situaţia economică şi financiară a companiilor cu capital majoritar de stati va continua să degradeze şi să afecteze veniturile bugetului public.

Statul este omniprezent în economie

La ora actuală, statul controlează 24% din valoarea tuturor activelor din economia naţională. Potrivit Ministerul Economiei, statul are o avere estimată la circa 67 de miliarde de lei. Aceasta nu cuprinde şi valoarea terenurilor pe care sunt amplasate instituţiile şi întreprinderile şi nici cea a terenurilor agricole, a pădurilor şi a resurselor naturale.

Valoarea companiilor şi a pachetelor de acţiuni deţinute de stat a fost evaluată la circa 24,5 miliarde de lei. O bună parte din companii sunt însă administrate prost, multe sunt insolvabile, altele activează cu pierderi.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite