Ce locuințe ieftine găsești în Chișinău. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea vânzărilor de apartamente din această perioadă sunt efectuate pentru că proprietarii caută să se mute în străinătate
Majoritatea vânzărilor de apartamente din această perioadă sunt efectuate pentru că proprietarii caută să se mute în străinătate

Preţurile variază de la 9.900 de euro, pentru o cameră în cămin, la 20.000 pentru o garsonieră în zone periferice ale Capitalei sau un apartament la mansardă. Experţii susţin că jumătate din tranzacţii sunt făcute de moldovenii care decid să plece din ţară. Alţi 30% din cei care vând o fac pentru că nu-şi permit să plătească facturile.

La intrare în locuinţă găseşti o uşă „îmbrăcată" cu un material-imitaţie de piele roasă de vreme şi tăieturi care descoperă umplutura de câlţi. După ce-o deschizi, intri într-o cameră de nici 20 de metri pătraţi. Pe peretele din stânga stă rezemată o canapea extensibilă, cu culori şterse pe care mai bine eviţi să te aşezi. În faţa ei tronează un dulap vechi şi un televizor.

Mansardele sunt căutate de moldovenii care lucrează în străinătate

Deasupra, pe tavan, în dreptul balconului, n-ai cum să nu dai cu ochii de „ornamentul" negru care te duce cu gândul la un incendiu izbucnit în această încăpere. Apartamentul 57 de la etajul cinci al blocului de pe strada I.L. Caragiale numărul 17 costă 9.900 de euro şi este cea mai ieftină locuinţă din Chişinău.

Apartamente ieftine, de la 26.000 de euro. Vezi GALERIA FOTO!

Aliona Bercu, proprietara de 24 de ani, vinde locuinţa fiindcă vrea să scape de o cheltuială în plus. „Mai multe familii tinere stau în chirie aici. Cheltuielile comunale nu sunt mai mari de 700 de lei pe lună, pe timpul iernii", încearcă să ne convingă tânăra, de faptul că locuinţa insalubră de aproape 10.000 de euro îşi merită preţul.

image
Baie și bucătărie la comun, pentru „doar“ de 9.900 de euro Aici se află cea mai ieftină garsonieră din Chișinău, vândută cu 17.000 de euro

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

La utilităţile fireşti ale unui apartament modest, locuitorii celor 100 de camere din acest bloc pot doar să viseze. Baia cu cinci chiuvete, suport pentru ligheane de plastic şi pereţi crăpaţi este comună pentru cele 20 de încăperi de pe etaj. La fel şi toaleta, care îţi mută nasul din loc încă de pe hol.

REPLIERI PE PIAŢA IMOBILIARĂ

Traiul relativ decent în Capitală costă 17.000 de euro la prima strigare. Găseşti în zona industrială a sectorului Ciocana, pe strada Voluntarilor. Garsoniera de la etajul 5 e utilată modest, dar civilizat. Ai baie şi bucătărie proprie. În interior, temperatura nu depăşeşte 24 de grade, în timp ce afară sunt peste 30.

Un chișinăuian s-a apucat de afaceri: închiria apartamente și se dădea drept proprietar

„Pe scară e linişte fiindcă trăiesc oameni de 40-50 de ani. Nu scad din preţ. Nu sunteţi singurul care vrea casa", spune Serghei Topală, proprietarul apartamentului. Stă în altă parte a oraşului şi vinde această locuinţă pentru că vrea să plece în Italia.

„Jumătate dintre oamenii care îşi vând apartamentele din Capitală o fac pentru că pleacă peste hotare. 25-35% vor să-şi restrângă spaţiul de la trei-patru camere la una-două camere, din cauza cheltuielilor comunale foarte mari, iar restul sunt achiziţii de prima dată", explică Nicolae Ostaficiuc, expert la Bursa Lara.

„Până la sfârşitul anului nu are rost să vorbim despre creştere pe piaţa imobiliară. O mărire a preţurilor e posibilă în euro, doar în cazul devalorizării puternice a monedei europene", mai subliniază specialistul.

SUBURBIILE ŞI PROVINCIA, SOLUŢIE DE COMPROMIS

Cele mai atractive oferte pentru moldovenii care nu-şi permit să achite preţul pentru locuinţele spaţioase, rămân în suburbii şi în oraşele din provincie. La 25.000 de euro îţi poţi cumpăra o casă cu patru camere în centrul comunei Bubuieci. Imobilul poate fi locuit, însă necesită îmbunătăţiri. Casa e nefinisată şi trebuie racordată la apă.

În schimb, la Edineţ oricine îşi poate lua cu 16.000 de euro un apartament de două camere într-un bloc de cinci etaje, cu încălzire autonomă şi contoare la instalaţiile de apă şi gaz.

„Majoritatea cumpărătorilor se orientează către locuinţele situate între etajele 1 şi 5. Cele mai vândute imobile sunt cele de una şi două camere sau, în cazul celor care sunt dispuşi să plătească mai mult, locuinţele de până la 50 de metri pătraţi", precizează Eugeniu Chircă, un alt consultant imobiliar.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite