Cei mai mari pictori români și basarabeni, la prima licitație internațională de artă organizată în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toți vizitatorii galeriei se pot înscrie la licitația de artă de săptămâna viitoare
Toți vizitatorii galeriei se pot înscrie la licitația de artă de săptămâna viitoare

192 de lucrări semnate de renumiți artiști români și basarabeni sunt expuse pentru o primă licitație de artă care va avea loc pe 12 iunie. Cel mai scump este tabloul „Ciobănaș cu turma de oi", pictat de Nicolae Grigorescu, ce costă între 150.000 și 250.000 de euro.

Lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Sabin Bălașa, Camil Ressu, dar și de autori basarabeni, precum Anatol Vulpe, Mihail Grecu, Leonid Grigorașenco, Moisey Gamburd, Idel Ianchelevici și Milița Petrașcu (singura artistă acceptată alături de Constantin Brâncuși la galeriile internaționale și care a lucrat în atelierul lui Henri Matisse) pot fi admirate prin operele lor expuse în această săptămână la Leogrand Convention Center.

În total, este vorba despre 192 de tablouri care vor fi oferite spre vânzare pe 12 iunie, la prima licitație internațională de artă, organizată simultan la Chișinău și București.

Pentru toate buzunarele

Oameni de afaceri, artiști, dar și oameni simpli au trecut încă de ieri pragul ineditului vernisaj pentru a admira operele expuse. „Până în prezent, n-am mai întâlnit așa expoziție la Chișinău. Lucrările lui Grigorescu și Petrașcu m-au emoționat foarte mult. Nu le-am mai văzut decât în cataloage. Vreau să merg la licitație, dar nu știu dacă îmi permit să cumpăr vreunul dintre aceste tablouri", spune Nicolae Căpățână, pictor amator.

Prețurile operelor prezentate sunt aproape pentru toate buzunarele. Cel mai ieftin tablou este „Flori de clematis" de Tania Baillayre și are o valoare estimativă de 150-300 de euro. Cea mai scumpă lucrare, „Ciobănaș cu turma de oi", e pictată de Nicolae Grigorescu și costă între 150.000 și 250.000 de euro.

„Oamenii trebuie mai întâi să vină la această expoziție. Apoi să-și fixeze de dinainte bugetul și să fie atenți la ce se întâmplă în sălile de la București și Chișinău", recomandă Alexandru Bâldea, organizatorul licitației, colecționarilor aflați la început de drum.

Mihail Grecu, cel mai bine cotat pictor moldovean

Un aport considerabil în acest eveniment îl constituie artiștii plastici basarabeni, ale căror lucrări sunt estimate până la câteva mii de euro.

Cea mai scumpă lucrare a unui pictor moldovean se numește „Fereastră către Măgura Lozovei", e semnată de Mihail Grecu și valorează între 3.000 și 5.500 de euro. „În momentul de față, în România nu sunt licitații specializate de artă moldoveană, de patrimoniu sau contemporan. Pictorii basarabeni sunt puțin cunoscuți, dar sunt apreciați pentru calitatea lucrărilor. Este posibil ca opere importante de artă basarabeană să fie cumpărate de către sala de la București", mai spune Bâldea.

La eveniment sunt așteptați circa 800 de colecționari. „La licitațiile de artă, publicul e preponderent masculin. Sunt antreprenori, liber profesioniști, doctori, avocați, oameni de stat care cumpără în acord cu statutul lor public", mai precizează directorul Casei de licitații „Artmark".

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite