O tablă de şah gigant a fost instalată în centrul Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii jucători au fost copiii
Primii jucători au fost copiii

În scuarul Catedralei Naşterea Domnului din Chişinău a fost montată astăzi o tablă de şah imensă. Aceasta are patru metri pătraţi şi înălţimea de 12 centimetri. Piesele, confecţionate din pin, cântăresc între 13 şi 14 kilograme fiecare. Iniţiatorul ideii este Dragoş Musteaţă, un tânăr de 22 de ani.

Astfel, iubitorii acestui sport plimbându-se prin parc, ar putea face o pauză jucând şah.

„Este un gest simbolic, un lucru foarte frumos care va contribui la dezvoltarea intelectuală a tinerilor. Ne bucură faptul că mai există persoane care promovează acest sport", a spus Viorel Iordachescu, preşedintele Academiei de Şah din Moldova.

Edilul Capitalei, prezent la eveniment, s-a arătat îngrijorat ca să nu dispară piesele. „Este un test pentru locuitorii oraşului. Vrem să vedem dacă vor fi sau nu furate. Evident, mi-aş dori ca ceea ce am inaugurat astăzi în spaţiul public să fie păstrat mult timp înainte", a spus Dorin Chirtoacă.

Ideea tinerilor şahişti a fost susţinută şi de Mitropolia Moldovei. "Mulţi se întreabă dacă este sau nu biserica compatibilă cu acest sport. Mitropolia a binecuvântat acest lucru. Sperăm că tabla de şah va face acest spaţiu mai atractiv", a menţionat Vadim Cheibaş, secretarul mitropolitan.

Academia Națională de Șah din Moldova a fost creată la inițiativa liderilor șahului moldovensc şi este orientată spre dezvoltarea şi popularizarea șahului pe înteg teritoriul republicii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite