Ministerul Construcţiilor: Clădirea-monument istoric a fost demolată legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea-monument de la intersecţia străzilor Columna şi Bănulescu Bodoni a fost demolată de Crăciun
Clădirea-monument de la intersecţia străzilor Columna şi Bănulescu Bodoni a fost demolată de Crăciun

Instituţia de stat îl acuză pe Dorin Chirtoacă de dezinformare şi susţine că firma a respectat procedura legală de demolare a clădirii din proprietate. În schimb Primăria spune că a firma a încălcat legea.

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (MCDR) infirmă acuzaţiile primarului general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă referitor la inactivitatea organelor statului în cazul demolării în ziua de Crăciun a clădirii din str. Bănulescu-Bodoni, 51, mun. Chişinău.

Autorităţile aruncă una
asupra alteia vina pentru demolare


Potrivit unui comunicat de presă, MCDR anunţă că în conformitate cu art. 17 (condiţiile de eliberare a autorizaţiei de desfiinţare) din Legea nr. 163 din 09.07.2010 „Privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie", proprietarul imobilului, firma „Frizarius-Com", este obligat să prezinte organului administraţiei publice locale actele stipulate în al. 1, p.p. a, b, c, d, e şi în termen de 10 zile lucrătoare, de la data înregistrării cererii, urma să obţină autorizaţia de demolare.
În cazul în care emitentul, adică Primăria nu a respectat termenul stabilit şi nu a informat în scris firma-beneficiară despre refuz, autorizaţia de desfiinţare se consideră eliberată. În acest caz, solicitantul este în drept să înceapă executarea lucrărilor, informând în scris emitentul şi Inspecţia de Stat în Construcţii, susţine ministerul.
Potrivit acestuia, în baza declaraţiei depuse de firma-beneficiar la Inspecţia de Stat în Construcţii sub. nr. 01/08-79 din 21 octombrie 2010, ultima a fost informată despre depunerea cererii la Administraţia publică locală - Primăria mun. Chişinău (pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare) cu nr. 5695 din 28 septembrie 2010. Aşa că firma „Frizarius-Com" a comunicat că la 23 octombrie 2010 va demara lucrările de desfiinţare a obiectului.

Firma a demolat
ilegal clădirea


În schimb, Direcţia Relaţii Publice a Primăriei municipiului Chişinău precizează că cererea „Frizarius-Com" pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare a clădirii a fost înregistrată în Cancelaria Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare la 4 octombrie 2010. La 14 octombrie 2010, firma a fost informată în scris despre faptul că chestiunea referitoare la demolarea construcţiei nu poate fi soluţionată, deoarece imobilul este monument de arhitectură de importanţă locală (casă individuală, construită în sec XIX), amplasat în centrul istoric al oraşului, fapt confirmat prin Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală, aprobat printr-o decizie a Primăriei municipiului Chişinău.
Mai mult, la 29 octombrie 2010, Primăria Chişinău a informat din nou firma despre interzicerea demolării imobilului. De asemenea, reprezentantul firmei a fost primit în audienţă de către arhitectul-şef al oraşului, Vlad Modârcă, unde i-a fost comunicat că chestiunea în cauză nu poate fi soluţionată.
Autorităţile publice locale mai spun că în cazul demolării construcţiei respective, Primăria a respectat cadrul legal privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie.

Amintim că în noaptea de Crăciun, firma „Frizarius-Com" S.R.L., a demolat clădirea din proprietate, fapt ce la făcut pe primarul general să ceară Procuraturii să investigheze acest caz şi săi tragă la răspundere pe vinovaţi.

Citiţi reportajul despre demolare

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite