DATORIILE TERMOCOM Conductele sparte din Chișinău ne golesc buzunarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile de energie termică în conducte au crescut în ultimii şase ani cu 57%. Până în 2015, autorităţile promit să le reducă în jumătate. Experţii susţin că Termocom, principalul furnizor de căldură, ar trebui comasat cu CET-urile şi astfel ar putea fi diminuate costurile şi datoriile.

O analiză realizată de Ministerul Economiei constată că în ultimii ani situaţia din sectorul termoenergetic a continuat să degradeze, în pofida majorării semnificative a tarifelor şi a unor măsuri de modernizare a instalaţiilor şi reţelelor. Un exemplu este creşterea semnificativă a pierderilor la distribuţie.

Dacă în 2005 circa 14,1% din căldură se risipea în drum spre consumator, apoi în 2009 s-a ajuns la 21%, iar anul trecut pierderile au urcat la 22%.

„În Chişinău nici nu putea fi altfel. Or, deşi reţeaua de transport şi distribuţie centralizată a agentului termic a rămas aceeaşi, numărul consumatorilor s-a redus cu mult", spune Ilarion Popa, viceministrul Economiei.

Citește și:

Termocom cere scumpirea căldurii cu 9,6%

Edilul Chişinăului i-a îndemnat pe angajaţii de la „Termocom" să meargă la biserică ca să le ierte Dumnezeu păcatele

CHIŞINĂU: Termocom a fost obligat de instanţă să achite datorii istorice de 66,4 milioane de dolari faţă de CET-2

Mai mult, majoritatea instituţiilor de stat şi a întreprinderilor s-au debranşat de la conductă şi şi-au instalat centrale termice proprii, astfel încât povara menţinerii sistemului de distribuţie centralizată a căldurii a ajuns pe umerii populaţiei.

Vlad Coteţ, viceprimar al Chişinăului, se arată contrariat de cifrele privind pierderile de căldură. „S-a investit enorm în ultimii ani în izolarea termică şi modernizarea conductelor, respectiv, pierderile nu puteau fi în creştere", susţine edilul. Administraţia Termocom s-a eschivat să explice situaţia.

SECURITATEA ENERGETICĂ ÎN PERICOL

Potrivit Ministerului Economiei, şi mai grav este că Termocom continuă să acumuleze datorii faţă de Moldovagaz, CET-1 şi CET-2. Numai în 2010, acestea au crescut cu 347 de milioane de lei, iar la începutul acestui an Termocom avea de rambursat circa 1,59 miliarde de lei, la care se mai adaugă restanţe de 684 de milioane de lei, îngheţate pentru câţiva ani.

Situaţia de la Termocom ameninţă chiar securitatea energetică a ţării. Or, pentru că întreprinderea nu este în stare să achite costul energiei termice produse de cele două CET-uri din Capitală, acestea ar putea rămâne fără gaze.

În luna mai, Termocom, CET-urile, Moldovagaz, Primăria Chişinău şi Ministerul Economiei au semnat un Memorandum prin care autorităţile locale şi furnizorul de căldură se angajau să respecte un grafic de achitări, care însă este ignorat.

„Săptămâna aceasta a mai fost expediată o telegramă în care sunt atenţionate autorităţile locale şi întreprinderea să-şi respecte angajamentele", a precizat Ilarion Popa. În caz contrar, Memorandumul ar putea fi anulat şi, respectiv, Moldovagaz va putea să blocheze conturile CET-urilor, iar centralele ar putea pune sechestru pe cele ale Termocom.

Restructurare sau lichidare

Tendinţele de majorare a datoriilor SA Termocom faţă de alte întreprinderi sunt explicate de către specialiştii Ministerului Economiei prin creşterea restanţelor populaţiei şi agenţilor economici la plata facturilor, dar şi prin managementul ineficient al furnizorului.

În aceste condiţii, autorităţile centrale consideră că este necesară restructurarea corporativă, instituţională şi financiară a întreprinderilor termoenergetice din Capitală şi atragerea investiţiilor serioase în modernizarea acestora.

Avocatul Roman Mihăeş, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor (LADC), e de părere că o soluţie mai adecvată ar fi lichidarea acestui monopol.

„Dacă se constată că Termocom continuă să acumuleze noi datorii, fără a le plăti pe cele vechi, nu văd o altă cale decât lichidarea întreprinderii prin comasarea acesteia cu CET-urile", afirmă avocatul.

În opinia expertului, „o astfel de soluţie va duce la diminuarea cheltuielilor pentru furnizarea energiei termice şi, respectiv, a tarifului pentru consumatori".

Autorităţile Capitalei recunosc că datoriile istorice pe care le are Termocom rămân a fi punctul nevralgic al întreprinderii şi în continuare. Dorin Chirtoacă a afirmat anterior că există anumite interese ca aceasta să fie adusă la o situaţie asemănătoare cu cea a Moldovagaz din anul 1999, când, din cauza datoriilor, a trecut sub gestiunea majoritară a concernului rus Gazprom.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite