“Coştereaţa“ de la Ciocana rămâne în picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale din Chişinău se declară dezarmate în lupta cu construcţiile neautorizate.

Primăria a pierdut în instanţă dreptul de a demola construcţia de pe bulevardul Alecu Russo 20, cea care a fost ridicată cu încălcări şi care împiedică acum lărgirea străzii.

Curtea de Apel Chişinău a emis o hotărâre definitivă şi irevocabilă pentru ca aceasta să rămână intactă, deşi anterior prima instanţă a decis să fie demolată.

În acest caz agentul economic a înălţat nivelul doi al imobilului mult mai mare decât era prevăzut în documentaţia de proiect. Dorin Chirtoacă a numit anterior această construcţie „coştereaţă", fiindcă ajunge deasupra trotuarului. „Coștereața a fost ridicată fără niciun fel de acte. Posibilitate de intervenție e practic zero. În Republica Moldova totul este posibil. Este o situaţie ridicolă", a spus indignat edilul.

Imobile ilegale în Valea Farmecelor

Dorin Chirtoacă i-a luat la rost pe funcţionari că nu întreprind tot ce se cuvine pentru a stopa şi a demola construcţiile neautorizate. A fost certat şi Vladimir Guriţenco, pretorul de la Botanica, pentru cele aproape o sută de case ridicare ilegal în Parcul Valea Farmecelor. „În ultima perioadă au apărut doar trei astfel de case", s-a justificat pretorul. „Primele locuinţe au fost construite aici în 2007, în timpul alunecărilor de teren", a concretizat viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Edilul-şef a atras atenţia funcţionarilor să nu mizeze pe buna-credinţă a oamenilor. „De multe ori se întâmplă ca în locul unui proiect prezentat iniţial să apară altul. Este schimbată destinaţia terenului, este mărită dimensiunea imobilului. Omul e conştient că totul se va rezolva în instanţă şi va fi obligat să plătească o amendă de 8.000 de lei. Primăria nu are cum să-i pedepsească din moment ce a eliberat autorizaţie de construcţie. Singurul care poate pedepsi este judecătorul", a menţionat primarul. El a propus ca să fie creat un paşaport electronic al construcţiilor, în care să fie pusă schiţa de proiect, cum se integrează acel imobil în peisajul urban din zona respectivă şi dacă se construieşte corect.

Municipalitatea cere Ministerului Construcţiilor să modifice legislaţia în vigoare, care le-ar da mână liberă proprietarilor în cazul construcţiilor neautorizate. Primăria vrea să aibă dreptul de a o demola imobilul la faza iniţială. O atfel de practică a existat în anii 2001-2003, perioadă în care au fost demolate 400 de construcţii neautorizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite