La Chișinău a fost inaugurat bustul scriitorului Andrei Vartic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvelirea bustului scriitorului a avut loc la Cimitirul Armenesc din Capitală
Dezvelirea bustului scriitorului a avut loc la Cimitirul Armenesc din Capitală

Un bust al lui Andrei Vartic a fost inaugurat astăzi la mormântul scriitorului din Cimitirul Central din strada Armenească. La ceremonie au participat premierul Vlad Filat, preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, oameni de cultură, autorul bustului, sculptorul Ion Zderciuc, soţia regretatului şi rudele acestuia. Evenimentul a început cu un parastas ţinut de un grup de preoţi de la Catedrala „Sf. Teodora de la Sihla".

Soția scriitorului, Nina Vartic, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la edificarea bustului scriitorului. „Am fost surprinsă să văd câtă lume a salutat iniţiativa şi s-a alăturat eforturilor de a edifica acest minunat bust, care îl repetă întocmai pe Andrei Vartic", a spus ea.

"Numele lui Andrei Vartic este legat de renaşterea naţională, iar interesul său faţă de vechile culturi carpato-dunărene s-a răsfrîns asupra istoriei Republicii Moldova. El a fondat studiul dacologiei, un model de întoarcere la trecutul nostru. Cu ajutorul lui am înţeles cine suntem şi de unde ne tragem", a menționat istoricul literar Mihai Cimpoi.

Andrei Vartic s-a născut pe data de 21 octombrie, în anul 1948, în Dănceni, raionul Ialoveni. A fost scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, regizor de teatru și film. A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi unul din inițiatorii creării Mișcării Democratice din Moldova. Scriitorul a decedat pe 2 iunie 2009.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite