Află cine e omul de afaceri care construieşte biserică la Kentford şi ce planuri are

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar urma să arate biserica din scuarul Kentford. Proiectul va fi pus şi la dispoziţia cetăţenilor pentru a-şi expune părerea
Aşa ar urma să arate biserica din scuarul Kentford. Proiectul va fi pus şi la dispoziţia cetăţenilor pentru a-şi expune părerea

După un val de proteste şi reacţii critice în presă, construcţia bisericii din scuarul Kentford a fost temporar suspendată pentru dezbateri publice. Administratorul terenului, un prosper om de afaceri, dă asigurări că zona verde nu va fi distrusă.

„Opriţi distrugerea oraşului!", „Nu construcţiilor ilegale!", „Demisia!" Cu aceste lozinci au protestat, ieri dimineaţă, în faţa Primăriei Capitalei mai mulţi membri ai Partidului Socialiştilor, nemulţumiţi de faptul că autorităţile locale au permis construcţia unei biserici private în parcul din faţa clădirii de oficii Kentford. „Acest scuar e mai bătrân decât însuşi primarul Chirtoacă, iar el îl distruge acum, aşa cum a distrus şi multe alte obiective de menire socială", a spus unul dintre manifestanţi.

În timp ce tinerii socialişti fluturau afară steaguri de partid, câţiva activişti au încercat să intre cu forţa la şedinţa Consiliului Municipal pentru a-i convinge pe aleşii locali să interzică defrişarea grădinei publice. Maia Laguta, liderul Asociaţiei „Salvgardare", s-a luat de piept cu poliţiştii care au format un cordon în holul Primăriei pentru a-i opri pe protestatari.

„CE AR SPUNE ŞTEFAN?"

Pentru a linişti spiritele, edilul Capitalei a făcut un anunţ: „Am convenit cu antreprenorul să nu desfăşoare niciun fel de lucrări în perioada următoare pentru a putea dezbate public mai multe aspecte şi a vedea unde şi de ce sunt obiecţii". Chiar şi aşa, Dorin Chirtoacă s-a arătat convins că unei biserici îi stă bine într-o zonă verde, ca în cazul Catedralei Mitropolitane. El a reiterat că terenul pentru construcţie a fost dat în arendă printr-o licitaţie publică, desfăşurată în mod legal şi transparent.

„Cele întâmplate în ultimele zile îmi creează o stare de tristeţe. Este mai degrabă ceva dezgustător decât apărarea unor lucruri. Oare ce-ar spune domnitorul Ştefan cel Mare, cel care a ctitorit 47 de mănăstiri, dacă ar afla că, în prezent, intenţia de a construi un locaş de cult pe bulevardul care-i poartă numele stârneşte atâtea reacţii negative?", s-a întrebat primarul, care presupune că la mijloc ar fi anumite interese.

„COPACII VOR RĂMÂNE ÎN PICIOARE"

Şi omul de afaceri care a câştigat licitaţia crede că scandalul a fost stârnit de cineva interesat să pună mâna pe terenul de 3.600 de metri pătraţi, situat într-o importantă intersecţie din Capitală. Vladimir Russu susţine că a mers la concurs la rugămintea unei comunităţi de ucraineni, care va lua parte la construcţia locaşului. „Edificiul se va înălţa în centrul scuarului, unde acum e un strat chel de flori, iar copacii şi brazii vor rămâne în picioare. Va fi în stil bizantin, însă doar cupola se va asemăna cu cea a bisericii Sf. Sofia din Istanbul. Restul va fi diferit", ne-a spus businessmanul, care dă asigurări că nu va schimba destinaţia terenului.

CU BINECUVÂNTAREA MITROPOLIEI

Proiectul a primit binecuvântarea Mitropolitului Moldovei Vladimir, dar, deoacamdată, nu a fost numit un preot pentru această parohie. „Nu cred că e cazul să se facă atâta zarvă. Dintotdeauna bisericile se ridicau în locuri aglomerate, ca lumea să-şi amintească de Dumnezeu, iar mănăstirile - în cele retrase. Se face un lucru minunat. Dumnezeu să le ajute şi să-i întărească!", urează protoiereul Emanuil Brihuneţ, şeful Departamentului Mitropolitan Construcţii, Restaurări şi Picturi.

„Chiar dacă este vorba de o proprietate privată, porţile bisericii vor fi deschise pentru toată lumea", precizează secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibaş.

CINE ESTE CTITORUL BISERICII

Vladimir Russu este preşedintele Accent Group, care include mai multe companii în domeniile IT, telecomunicaţii, construcţii, energii regenerabile. Prima firmă a grupului (înregistrată în 1991) a fost Accent Electronic, unul dintre cei mai mari distribuitori de tehnică de calcul din ţară. Din 2003 activează şi o reţea de magazine - Accent Tehno. O altă companie, Reprolux, construieşte centre de afaceri şi reşedinţe private de lux, printre care se numără şi clădirea din marmoră verde vizavi de Kentford. Are şi un salon de mobilă exclusivistă.

Vladimir Russu
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite