Peste 12% din elevi suferă de fluoroză dentară provocată de apa necalitativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Peste 12% din elevii din ţară sunt afectaţi de fluoroză dentară provocată de apa necalitativă pe care o consumă. Totodată, apa necalitativă provoacă boli digestive şi boli infecţioase.

Prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Ion Şalaru, a declarat pentru Info-Prim Neo că fluoroza dentară este o afecţiune care constă în modificarea de culoare a dinţilor. Aceasta apare atunci când persoana consumă apă cu o concentraţie crescută de fluor. Cei mai vulnerabili sunt copiii de șapte ani, în perioada când le cresc dinţii permanenţi.

La Glodeni, Făleşti, Călăraşi, Ceadîr Lunga, Râşcani, Căuşeni, peste 30% din elevi au fluoroză. „Dacă e vorba de o formă uşoară, nu este atât de periculos, pentru că influenţează doar aspectul estetic al dinţilor, dar în cazul formelor grave pot apărea defecte în construcţia dintelui", a notat prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Ion Şalaru a menţionat că apa necalitativă provoacă şi boli digestive. În ţară se înregistrează 230-240 de cazuri la 10.000 de copii. Bolile digestive sunt provocate de excesul în apă a nitraţilor, sulfaţilor sau de gradul sporit de mineralizare. Specialiştii au constat o diferenţă a morbidităţii în funcţie de zonele geografice. „S-a demonstrat că în zona de nord avem incidenţa cea mai mare la boli digestive la copii. Pe de o parte, avem cel mai mic grad de conectare la apeduct a acestei zone, pe de altă parte, avem gradul cel mai înalt de utilizare a apei din fântâni pentru consum", a menţionat Ion Şalaru.

Tot în zona din nord se înregistrează şi cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu anemie a copiilor. Aici apa conţine un nivel ridicat de nitraţi. S-a demonstrat că, dacă o generaţie consumă nitraţi pe parcursul întregii vieţi, există riscul să nască copii cu malformaţii congenitale.

Specialiştii recomandă populaţiei să aibă grijă ce fel de apă consumă, iar în cazul în care se depistează că apa nu este calitativă, să schimbe sursa de alimentare sau să utilizeze filtre. Acolo unde nu există apeduct, atât administraţia locală, cât şi populaţia trebuie să aplice la diferite proiecte pentru a obţine finanţare, dar şi cu ajutorul surselor proprii să instaleze apeduct.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite