1.000 de moldovenii vor putea munci legal în Israel în domeniul construcţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Mihai Balan şi Avigdor Liberman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe al Israelului
Ambasadorul Mihai Balan şi Avigdor Liberman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe al Israelului

Aceasta prevede un Acord semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară la serviciu în Israel, în anumite domenii, a cetățenilor moldoveni

De asemenea, a fost semnat și Protocolul de implementare A, în domeniul construcțiilor, a Acordului nominalizat. Potrivit unu comunicat, documentulele au fost semnate la Ierusalim în cadrul ședinței Comisiei mixte interguvernamentale moldo-israeliene. Din partea Republicii Moldova a semnat Ambasadorul Mihai Balan, iar din partea Statului Israel - Avigdor Liberman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe.

Acordul și Protocolul de implementare prevăd angajarea temporară a 1.000 de lucrători calificaţi în domeniul construcţiilor, care dispun de abilităţi profesionale, experienţă şi calificări înalte în una din următoarele specialităţi: cofraj de construcţie industrializată, cofraj din lemn, sudarea oţelului, acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianță, lucrări de tencuială.

Implementarea Acordului va contribui la asigurarea protecției drepturilor lucrătorilor moldoveni conform legilor şi regulamentelor relevante israeliene, inclusiv condiţiile de muncă şi de trai. De asemenea, lucrătorii angajați în baza Acordului vor fi protejați în conformitate cu legislaţia în domeniul securităţii sociale, în caz de accidente de muncă, incapacitate temporară de muncă şi falimentul întreprinderii.

Angajarea temporară a lucrătorilor va fi realizată doar de instituțiile publice abilitate din cele două state. În cazul Republicii Moldova angajarea va fi implementată de Agenția națională pentru ocuparea forței de muncă.

Din partea Guvernului Republicii Moldova responsabil de consultări și negocieri a fost Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, acestea fiind încheiate într-un timp record de aproape trei luni. Obiectivele prioritare ale Acordului sunt orientate spre asigurarea unui proces de angajare legal, echitabil şi transparent pentru cetăţenii Republicii Moldova, care vor fi angajați temporar în Statul Israel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite