A „discreditat-o“ pe Liuba Brânză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerul de la Centrul Naţional Anticorupţie care a constatat că judecătoarea Liuba Brânză şi-a obţinut licenţa prin fals în acte a fost sancţionat.

Deşi cazul magistratei Liuba Brânză de la Judecătoria sectorului Centru nu a fost elucidat până la capăt, autorităţile au trecut la represiuni. Ofiţerul anticorupţie Andrei Guzic, cel care a scos în vileag neregulile din actele sale de studii, a fost sancţionat pe motiv că ar fi încălcat disciplina de serviciu, „exprimată prin documentarea necalitativă şi sub toate aspectele a circumstanţelor acestui caz".

Andrei Guzic s-a ales cu „preîntâmpinare asupra corespunderii parţiale în serviciu" şi, prin urmare, ar trebui să fie retrogradat sau să plece de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Potrivit ordinului semnat de şeful CNA Viorel Chetraru, maiorul s-ar face vinovat şi de faptul că informaţiile acumulate de el au ajuns în mass-media, ceea ce a dus la „diminuarea imaginii judecătorului Liuba Brânză şi a încrederii publice în CNA".

PEDEPSIT PENTRU CĂ INFORMAŢIA A APĂRUT ÎN PRESĂ

Guzic se consideră nevinovat şi a cerut anularea ordinului, explicând că el doar a documentat un posibil fals în acte, care urma să fie verificat de un ofiţer de urmărire penală. În plus, acesta spune că nu există dovezi că anume el ar fi dezvăluit în presă informaţiile. Direcţia securitate internă a CNA i-a răspuns însă că ordinul nu poate fi anulat.

Din documente mai reiese că abaterile ce ar fi fost comise de ofiţerul CNA au fost constate încă la 23 martie 2012, dar ordinul de sancţionare a fost emis de Viorel Chetraru abia la 1 august 2012. Aceasta în timp ce Statutul Disciplinar al angajaţilor Centrului Anticorupţie prevede că sancţiunea disciplinară se aplică imediat după constatarea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de o lună din ziua constatării.

STUDENŢI SLAB PREGĂTIŢI

Pe de altă parte, Grigore Ungureanu, fondatorul Academiei juridice „Omega Lux" din Bucureşti, unde a învăţat între 1993 şi 1995 judecătoarea, a recunoscut că instituţia activa doar în baza unui aviz al Ministerului Educaţiei şi nu a fost niciodată acreditată. „În această situaţie se aflau pe atunci mai multe universităţi particulare", s-a justificat profesorul.

Ungureanu susţine că în acea perioadă la „Omega Lux" s-au înscris mai mulţi basarabeni, unii dintre care erau slab pregătiţi. „Am avut studenţi care scriau litere chirilice şi latine în acelaşi cuvânt. Noi i-am ajutat cu ce-am putut", îşi aminteşte profesorul. „În condiţiile în care Universitatea de la Chişinău a validat notele judecătoarei, nu văd o problemă", a mai spus fondatorul „Omega Lux".

Înmatriculată de soţul prodecan

Potrivit carnetului de note din dosarul personal, Liuba Brânză a învăţat la Bucureşti între 1993 şi 1995, doar pe note de 9 şi 10. Concomitent, ea creştea un copil, născut în 1992, şi făcea Facultatea de Filologie a USM, pe care a absolvit-o în 1994. În acelaşi an, a fost înmatriculată la Facultatea de Drept a USM, chiar dacă a depus cererea de transfer de la Academia „Omega Lux" abia în 1995. Andrei Guzic a descoperit că rezoluţia de acceptare a fost semnată chiar de soţul ei, care era pe atunci prodecan, fără un aviz al Ministerului Educaţiei.

Judecătoare cu studii la o academie inexistentă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite