Ziar de la Moscova: „România va cumpăra Moldova cu fulgi cu tot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Chişinăul a iniţiat procesul marii privatizări în folosul românilor. Şedinţa comună a guvernelor celor două ţări constituie primul pas în procesul de transferare a Moldovei sub conducere externă, efectuată din România. Deciziile cu privire la Moldova de acum încolo vor fi luate la Bucureşti", scrie ziarul „Nezavisimaia Gazeta" de la Moscova.

Articolul, publicat în ediţia din 22 martie, este intitulat „România va cumpăra Moldova cu fulgi cu tot". Publicăm mai jos extrase din acest text.

„Guvernul Republicii Moldova a scos la mezat companii strategice, care adineaori erau intangibile: aeroporturi militare şi civile, reţele electrice, gazoducte, bănci şi companii aeriene. Experţii declară că prioritate li se va acorda investitorilor din România şi nu celor ruşi, cum se întâmpla de curând. Astfel, sfera de influienţă a Rusiei se va extinde doar până la Nistru, care cuprinde Transnistria prorusească. Pe malul celălalt al fluviului se află Moldova proeuropeană.

Interesul faţă de companiile scoase la licitaţie şi l-au manifestat deja investitorii români. „La Chişinău nimeni nu pune la îndoială faptul că anume aceştia vor fi beneficiarii viitoarelor licitaţii", a declarat pentru „Nezavisimaia gazeta" ex-vice-premierul Vasili Iovv. Fostul demnitar a precizat că în mod cert românii vor fi favorizaţi în cadrul concursului care va desemna compania care va construi drumuri, finanţate din fondurile Uniunii Europene. România se bucură de simpatia actualei guvernări, care intenţionează în luna iunie să desfăşoare o şedinţă comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău. Potrivit lui Iovv, puterea se va schimba, iar următoarele concursuri vor fi câştigate de companiile care vor avea cea mai bună ofertă, indiferent din ce ţară provin. Politicianul din Moldova a precizat că jumătate din populaţia ţării are simpatii faţă de Rusia.

Guvernare externă pentru Moldova

Preşedintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria, Valerian Tulgara, consideră că procesele din partea dreaptă a râului Nistru sunt ireversibile. «Unii experţi încearcă să convingă opinia publică că unirea celor două state româneşti este puţin probabilă. Însă realitatea este alta. Şi o dovadă al acestui fapt este şedinţa comună care va avea loc în iunie a guvernelor Moldovei şi României, organizarea unui forum economic de către partea română, precum şi interesul extrem manifestat de România faţă de procesul de privatizare a întrprinderilor cu capital de stat din Moldova», spune Tulgara.

Despre organizarea unui asemenea forum au vorbit preşedintele României Traian Băsescu, ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, şi ministrul de externe al Moldovei Iurie Leancă. Aceştia au afirmat că e necesară unificarea reţeleor electrice şi gazoductelor celor două ţări, ceea ce va permite Chişinăului să se debaraseze de dependenţa sa faţă de Rusia în gaze şi electricitate, care este livrată de staţia electrică de la Dubăsari, proprietarul căreia este compania rusească ITERA.

Directorul Institutului problemelor de globalizare din Rusia, Mihail Deleaghin, care este considerat la Chişinău expert pentru Moldova, a declarat pentru „Nezavisimaia Gazeta" că actualul proces de privatizare are drept scop venirea în Moldova a capitalului din România şi implicit a celui din Europa. Companiile din Moldova vor fi cumpărate, dar aşa cum s-a întâmplat în Europa de Est, activitatea acestora apoi va fi stopată, deoarece acestea vor face concurenţă firmelor similare din România şi Europa.

De exemplu , companiile vinicole din Moldova sunt concurente cu cele din România. Potrivit lui Deleaghin, firmele din Moldova vor avea o soartă tristă, ca de altfel şi economia Moldovei în ansamblu. Industria se va dezvolta doar în Transnistria, spune expertul rus.
Deleaghin consideră că şedinţa comună a guvernelor celor două ţări, propusă de premierul Moldovei, Vlad Filat, „va constitui primul pas în procesul de transferare a Moldovei sub conducere externă, efectuată din România. Deciziile cu privire la Moldova de acum încolo vor fi luate la Bucureşti".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite