GALERIE FOTO Vladimir Putin, cap de afiș la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatoli Kaminski apare pe afișe alături de Vladimir Putin
Anatoli Kaminski apare pe afișe alături de Vladimir Putin

Candidații la așa-zisele prezidențiale vin cu sloganuri pro-Moscova, iar unii zâmbesc de pe panouri alături de premierul rus. Oamenii la rândul lor spun că vor vota pentru pace și menținerea prețului la gaz, deși nu sunt siguri că se va ține cont de alegerea lor.

Transnistria se pregătește pentru alegerile din 11 decembrie. Adevărat, aici nu se simte verva campaniilor de la Chișinău. Totuși, cele mai importante localități din stânga Nistrului au fost împânzite cu mesajele principalilor pretendenți la așa-zisa președinție. Deși în cursă sunt cinci candidați, cei circa 400.000 de locuitori din raioanele de est nu au o ofertă variată: toți pun în prim-plan relațiile cu Rusia și dau asigurări că vor lupta pentru independența Transnistriei.

Bunăoară, Anatoli Kaminski, șeful sovietului suprem, promite pensii, indemnizații și locuințe ieftine, toate cu ajutorul Rusiei. Ba mai mult, se laudă că are susținerea lui Putin. Etichetat de curând „omul Moscovei", liderul „Obnovlenie" apare pe afișe alături de premierul rus, de la partidul-prieten „Edinaia Rossia".

Afișul lui Anatoli Kaminski Afișul lui Igor Smirnov în „moldovenească“ Afișul lui Evgheni Șevciuk

Click aici pentru GALERIE FOTO!

Imaginile nu i-au picat bine liderului separatist neschimbat de 20 de ani. „Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că nu e corect să-i fie utilizată imaginea", a declarat Igor Smirnov. La rândul său, el afișează lozinca „Republica nu se vinde!", atât în rusă, cât și în „moldovenească". Cutiile poștale ale localnicilor mustesc de pliante în care își explică mesajul. „Astăzi republica noastră se află în fața unei alegeri: între independență și unirea cu Moldova, între libertate și jugul românesc, între sclavie și demnitatea umană", le scrie Smirnov alegătorilor.

Și Evgheni Șevciuk, fostul șef al sovietului suprem, susține că „viitorul Transnistriei nu are sens fără Rusia" și promite: „Va fi ordine!". Comunistul Oleg Horjan vrea să păstreze armata rusă în regiune: „Voi face totul ca soldatul rus să ne vegheze în continuare liniștea și pacea". „În lupta politică fierbinte, să nu pierdem esențialul - statalitatea noastră. Păstrând trecutul, vom izbuti în viitor", este mesajul deputatului Dmitri Soin.

VOR PACE ȘI GAZE IEFTINE

Oamenii de pe malul stâng își doresc în primul rând pace. „Voi alege între Șevciuk și Kaminski. Nu vreau să se repete războiul. Și, bineînțeles, n-aș vrea ca rușii să ne scumpească gazul, așa ca la Chișinău", explică Maria L., o tânără de 32 de ani din Tighina.

„Îl voi vota pe Smirnov. Pe timp de criză, nicio altă conducere nu va reuși să schimbe lucrurile spre bine, iar guvernarea veche va încerca cel puțin să mențină situația", crede Victor N., de 45 de ani, din Tiraspol.
Unii nu cred în niciun candidat. „Nu voi merge la alegeri. De ce? Pentru că voturile noastre nu contează. Decizia se va lua la Moscova", este de părere Nina T., de 50 de ani, din satul Parcani.

EXCLUS DIN CURSĂ

Pe ultima sută de metri, politologul Andrei Safonov a fost exclus din cursă. Autoproclamatele autorități au constatat că el și-a întocmit lista de susținători cu mai multe erori. Jurnalistul a participat la alegeri și în 2006, acumulând 3,9% din sufragii.

Cu sau fără alegeri, în afara legii

Experții locali spun că sondajele de opinie care îl dau câștigător pe Anatoli Kaminski sunt „o butaforie". „Deocamdată, nu este clar care sunt șansele șefului sovietului suprem comparativ cu cele ale actualului lider, Igor Smirnov. Lumea este indecisă. De susținerea Moscovei se bucură aproape toți candidații", este de părere jurnalistul Maxim Kuzovlev de la Tiraspol.

Analiștii de la Chișinău sunt siguri că acest scrutin nu va schimba prea multe în raioanele de est. „Atunci când vorbim despre alegerile din regiunea transnistreană trebuie să luăm în considerație că cetățenii de acolo nu au informație alternativă. Din contra, există presiune și control, care nu vor permite desfășurarea unor alegeri libere. Chiar dacă va veni un alt lider, autoritățile de la Tiraspol vor rămâne neconstituționale", explică Ion Manole, președintele Asociației „Promo-Lex".

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, a evitat să vorbească despre aşa-numitele alegeri, dar şi să comentezele declarațiile din presă precum că Moscova s-a dezis de Igor Smirnov. „Sper că aţi citit şi aprecierile făcute de către reprezentanţii conducerii ruse, nu doar cele făcute de jurnaliştii şi analiştii ruşi. Noi ne-am expus părerea vizavi de acest subiect, care rămâne în vigoare", a conchis Lavrov, fără a detalia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite