Vlad Filat: „Moldova va cere amânarea până în 2020 a aplicării tuturor prevederilor acordului energetic cu UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Vlad Filat și omologul său rus Dmitrii Medvedev
Premierul Vlad Filat și omologul său rus Dmitrii Medvedev

Anunțul a fost făcut în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă. După discuţiile de la Ialta cu premierul rus Dimitri Medvedev, Vlad Filat a afirmat că Moldova va „solicita extinderea termenului de implementare a prevederilor Pachetului III, în cadrul Interministerialei care va avea loc la Muntenegru în data de 18 octombrie".

„Am avut iarăşi un schimb de păreri, am formalizat propunerea Republicii Moldova. Ea este una foarte clară: Republica Moldova nu poate să iasă din Comunitatea Energetică Europeană. În schimb, am venit cu propuneri concrete în a asigura investiţiile Gazprom în Republica Moldova. În primul rând, noi vom solicita extinderea termenului de implementare a prevederilor Pachetului III, în cadrul Interministerialei care va avea loc la Muntenegru în data de 18 octombrie. Aşa cum se prevede la ora actuală, termenul este 2016, noi vom cere o extindere pentru 2020. Ceea ce ar oferi o perioadă de timp suficientă pentru ca organizarea ulterioară a Moldovagaz să ofere, cum spuneam anterior, garanţii, pentru investiţiile efectuate", a declarat premierul pentru Europa Liberă.

În ce privește decizia liderului de la Tiraspol de a introduce taxe economice suplimentare pentru agenţii economici care introduc mărfuri în stânga Nistrului, în cadrul aceluiași interviu, premierul a menționat că este surprins. „Deranjant este faptul că nu am vorbit la acest capitol, nu mi s-a spus despre acest lucru. Dacă este să ne uităm însă obiectiv, aceste taxe despre care vorbiţi dumneavoastră, urmează să vină pentru a asigura echilibrul vizavi de taxele care au fost introduse de către Republica Moldova. În acest sens, urmează să avem o comunicare cu explicaţiile necesare, ca să nu oferim posibilitatea să fie speculaţie prea multă în acest sens. Dar, dacă încă o dată revin, sigur că este deranjant, fiindcă acest lucru nu s-a întâmplat la o zi după ce ne-am văzut“, a conchis Vlad Filat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite