Vânzarea terenurilor mici va fi simplificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au votat vineri, în primă lectură, un proiect de lege ce-şi propune să deblocheze tranzacţiile de vânzare-cumpărare a loturilor agricole lăsate pârloagă.

La ora actuală în ţară există peste 820.000 de terenuri agricole cu o suprafaţă mai mică de zece ari, ceea ce constituie circa 23% din numărul total de terenuri. Cifrele arată cât de fărămiţate sunt suprafeţele agricole, fenomen ce împiedică dezvoltarea unei agriculturi performante, susţin experţii. Menţinerea acestei situaţii se datorează şi procedurilor costisitoare şi birocratizate de înregistrare a tranzacţiilor de vânzare-cumpărare.

Deputat liberal-democrat Ion Balan, autorul iniţiativei, spune că o soluţie ar fi simplificarea procedurii de transfer a dreptului de proprietate. „Am propus excluderea obligativităţii autentificării notariale a contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole cu o suprafaţă mai mică de 10 ari. Or, studiile arată că pentru a înregistra înstrăinarea a două loturi de cinci ari cheltuielile de autentificare se ridică la 408 lei, iar ale unui hectar de teren consolidat ajung la 4.080 de lei", explică parlamentarul. Potrivit lui Balan, costurile de înregistrare autentificată a unui hectar de teren agricol reprezentau anul trecut circa o treime din preţul de piaţa al acestuia, iar în urma simplificării vor coborî la 14%.

INTERESE ASCUNSE

Preşedintele Comisiei pentru agricultură, Gheorghe Popa, afirmă că de fapt nu ar exista o asemenea problemă şi că parlamentarii din cadrul coaliţiei de guvernare promovează anumite proiecte în funcţie de interese. „În prezent aceste tranzacţii pot fi înregistrate şi de secretarii consiliilor locale. De vină este faptul că aceştia nu îşi exercită atribuţiile. Cancelaria de Stat ar trebui să oblige secretarii să-şi facă treaba", susţine deputatul comunist.

Economistul Viorel Chivriga crede că pentru dezvoltarea unei pieţe funciare interne, pentru atragerea investiţiilor şi dezvoltarea unei agriculturi moderne, simplificarea procedurilor este vitală. „Dacă acest proiect va fi adoptat, rezultatele vor fi bune. Ulterior, se va putea permite înregistrarea simplificată a tranzacţiilor cu terenuri de până la 20 de ari şi chiar şi a celor cu suprafaţa de jumătate de hectar", crede expertul.

Terenuri pârloagă

Datele întreprinderii de stat „Cadastru" arată că în prezent în Moldova peste 820.000 de terenuri agricole au o suprafaţă mai mică de 10 ari, alte 880.000 au o mărime între 10 şi 20 de ari, iar 1,86 milioane de loturi depăşesc 20 de ari. O mare parte din terenurile mici sunt ocupate de livezi, care necesită să fie defrişate pentru că sunt pârloagă. Costul de defrişare a unui hectar este de circa 18.000 de lei, iar dacă s-ar face cu tehnică specializată, preţul se va reduce.

16.400 de lei. Acesta a fost preţul mediu de vânzare a unui hectar de teren agricol în anul 2011. Fără municipiul Chişinău, costul mediu a fost de doar 13.300 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite