Valeriu Pasat despre candidatura lui Mihai Balan la şefia SIS: „Nu-l invidiez. Are o misiune complicată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Balan, candidat la şefia SIS
Mihai Balan, candidat la şefia SIS

Candidatura lui Mihai Balan la funcţia de şef al Securităţii va fi propusă Parlamentului spre aprobare.

Comisia Juridică a Parlamentului a avizat, ieri, pozitiv proiectul de numire a lui Mihai Balan la conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate, în timp ce Comisia Securitate Naţională a dat aviz negativ. Ultimul cuvânt va fi spus de Legislativ. Premierul Vlad Filat dă asigurări că Mihai Balan va întruni voturile necesare, deoarece candidatura acestuia a fost convenită în Alianţă.

Audiat în comisii, diplomatul a avut parte de critici. „Nu e secret că, potrivit acordului de constituire a AIE, şefia SIS i-a revenit Partidului Liberal. În 2009-2010, aţi fost consilierul lui Mihai Ghimpu pe politică externă. În acea perioadă, relaţiile moldo-ruse au ajuns dramatice, Rusia fiind numită ţară ocupantă", l-a acuzat deputatul Artur Reşetnicov, fost şef al SIS în perioada guvernării comuniste. Aleşii PCRM i-au mai reproşat că încalcă Legea Supremă, spunând că vorbeşte limba română, şi că în timp ce era ambasador în Grecia a devenit membru al Rotary Club, organizaţie considerată de unii masonică.

Nu au susţinut candidatura nici liberal-democratul Ion Butmalai şi neafiliatul Mihai Godea. „Se trâmbiţează în presă că sunteţi înaintat de un partid politic şi asta mă deranjează.Trebuie să excludem din start indicaţiile privind dosare, şantaj şi filaj la comandă", a explicat Butmalai.

În replică, Balan a spus că nu e membru de partid şi nu va accepta comenzi de la politicieni. El promite să reformeze instituţia. „Trebuie să facem aşa încât să dispară frica faţă de SIS, care încă e văzut ca KGB-ul sovietic. Nu ar trebui noi să racolăm oameni să ne dea informaţii, ci să vină ei să ne ajute", a declarat ambasadorul.

„Candidatură bună"

Fostul director SIS Valeriu Pasat crede că Mihai Balan este cea mai bună candidatură posibilă, indiferent de cine a promovat-o. „Îl cunosc şi pot spune doar lucruri bune despre el, dar nu-l invidiez. Are o misiune complicată - depolitizarea SIS", a precizat Pasat. „Nu pare a fi cea mai rea candidatură, are o experienţă bogată. Totul depinde de cum va proceda atunci când va veni în fotoliul de şef", susţine şi Valentin Dediu, care este acum director interimar al SIS.


Nume: Mihai Balan
Vârstă:
58 de ani
Studii:
Facultatea de Filologie, USM
Funcţie:
Ambasador al Republicii Moldova în Israel
Stare civilă:
Căsătorit, are doi copii
Activează în serviciul diplomatic din 1990. În perioada 1995-2001 a fost ambasador al Moldovei în Israel, iar în 2010-2011 în Grecia. Vorbeşte româna, rusa şi engleza.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite