Scriitorul care i-a provocat pe fotbaliştii din naţionala noastră: „Moldovenii, mai buni la tenis decât mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, la cinematograful Gaudeamus, va fi lansat filmul „Jucând tenis cu moldovenii". Protagonistul peliculei este scriitorul britanic care, acum 14 ani, i-a provocat pe fotbaliştii de la naţionala Moldovei să schimbe mingea pe rachetă.

Adevărul: Cum se vede Moldova de la Londra, mai ales după experienţa de acum 14 ani, când aţi vizitat ţara noastră pentru prima dată?

Tony Hawks: Nici azi, la Londra nu se vorbește prea mult despre ceea ce se întâmplă în Moldova, mai ales că presa britanică nu mediatizează realităţile de la Chişinău. De obicei, pentru noutăţi, mă bazez pe prietenii mei moldoveni.

Totuşi, ne vizitați destul de des. S-au mai schimbat lucrurile pe aici?

Da, cu siguranţă. Infrastructura a devenit mai bună. Au apărut multe maşini mari şi scumpe. Totuşi, mi-ar plăcea să ştiu că ţara are şi mai mulţi bani care să-i ajute pe cei mai săraci moldoveni. O societate nu devine mai bună dacă are mulţi oameni bogaţi, în timp ce majoritatea rămân necăjiţi.

Este adevărat că vizitez Moldova destul de des. Vin în vizită la centrul pentru copiii cu dizabilități „Hippocrates" (înfiinţat cu suportul lui Tony Hawks după ce a apărut cartea - n.r.) şi la oamenii pe care îi iubesc. Uneori, simt că mă întorc acasă.

În 1998, era întuneric pe străzile din Chişinău, aşa aţi scris în „Jucând tenis cu moldovenii". Acum vă simţiţi mai în siguranţă aici?

Chişinăul se apropie acum de oraşele europene, iar având internet în parcuri e chiar mai bine decât la Londra.

Când a apărut cartea, ați fost criticat că ați exagerat luându-i în râs pe moldoveni. Credeţi că se va întâmpla la fel după lansarea filmului?

Sper că vor fi câteva critici, dar trebuie să mai aştept ca să aflu adevărul.

Joacă moldovenii mai bine tenis acum?

Fotbaliştii moldoveni, cred, sunt la fel în tenis. Moldova are însă mulţi tenesmeni buni, mai buni chiar decât mine.

Ce-i face pe britanici atât de diferiţi de moldoveni?

Istoria şi cultura noastră. Noi suntem mai exigenţi cu funcţionarii publici şi suntem mai bine „echipaţi" ca să ne opunem flagelului corupţiei.

Şi dacă ne-am integra în UE, lucrurile s-ar schimba?

S-ar putea. Totuşi, ţara ar putea fi în pericol dacă tinerii ar părăsi-o pentru a-şi câştiga existenţa în altă parte.

Aţi jucat tenis cu naţionala de fotbal a Moldovei, aţi umblat cu un frigider în spate în jurul Irlandei. Care e următoarea nebunie?

A fost o nebunie să fac un film. Acum am nevoie de odihnă!

PROFIL

Tony Hawks
Profesie: Scriitor, muzician, comediant britanic
Vârsta: 52 de ani
Operă: A scris mai multe best-selleruri, printre care „Jucând tenis cu moldovenii" și „În jurul Irlandei cu un frigider"
Activitate: În 1998, a fondat la Chişinău centrul pentru copii cu dizabilităţi „Hippocrates"
Tony Hawks a ajuns în Moldova în 1998, în urma unui pariu cu un prieten. Scriitorul s-a văzut obligat să-i bată la tenis pe toţi fotbaliştii din naţionala Moldovei. Rând pe rând, el a câştigat 11 meciuri. În cartea sa, britanicul descrie cu lux de amănunte realitatea acelor ani: sărăcia, bezna de pe străzile Capitalei, problemele din sistemul medical.
S-a întors victorios în Marea Britanie, dar nu a uitat de Republica Moldova. O parte din banii obţinuţi din vânzarea cărții au fost donaţi centrului „Hippocrates", în prezent „Tony Hawks Centru".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite