Șezători de încondeiere a ouălor, la muzeu în Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meșterițele demonstrează vizitatorilor cum se ornau ouăle pe vremea bunicilor noștri
Meșterițele demonstrează vizitatorilor cum se ornau ouăle pe vremea bunicilor noștri

De mai multe zile artiști, muzeografi şi simpli spectatori împodobesc ouă așa cum făceau stămoșii noștri pe vremuri. Creațiile vor fi prezentate în cadrul unei expoziții.

Iniţiatorul acestui atelier este Angela Don, meşter popular din satul Lalova, raionul Rezina. „Vizitatorilor noştri le-a plăcut foarte mult şi mulţi dintre ei au luat pensula în mâini. De aceea, am continuat să organizăm evenimentul în fiecare an", a declarat Elena Gumene, şefa Secţiei de relaţii cu publicul de la Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală.

Iulia, o elevă în clasa a opta la un liceu din Capitală, a fost tentată să încerce singură această artă. „Nu am rezistat şi am încercat şi eu să ornez ouă. E o senzaţie extraordinară. Nu am mai făcut niciodată asta", a spus entuziasmată fata.

Astăzi e ultima zi de lucru a celor cinci meşteriţe care
şi-au planificat ca timp de patru zile să înfrumuseţeze până la 70 de ouă. Ouă încondeiate vor fi expuse, săptămâna viitoare, la Expoziţia internaţională specializată în turism de la Moldexpo, la care vor participa cei mai iscusiţi meşteri din Moldova.

MEŞTEŞUG STRĂVECHI
„Arta încondeierii ouălor este un meşteşug străvechi care a dispărut din peisajul nostru cultural odată cu instaurarea regimului sovietic, pe când în unele ţări europene, precum Polonia, Austria, România, Germania, Franţa, Italia, Bulgaria, Ucraina, a fost păstrat", a spus Elena Gumene. În timp ce meşteriţele desenau de zor, Snejana Bulgac, ghidul muzeului, povestea unui grup de studenţi, care urmăreau procesul, despre tehnica de încondeiere. „Aceste obiecte reprezintă elemente de cultură spirituală specific românească. Se începe cu alegerea ouălor potrivite, apoi, cu ajutorul unei seringi, se golesc de conţinut şi se spală bine. După asta, folosind un instrument numit «chişiţă», pe suprafaţa oului se aplică ceară de albine topită la foc. Abia după asta se dă liber imaginaţiei şi începe ornarea cu vopsea", povesteşte ghidul.

Muzeografii pregătesc ouă încondeiate cu care vor uimi vizitatorii la o expoziţie ce va fi inaugurată în a treia zi de Paşti. „Pentru prima dată am utilizat procedeul «degrade», care este o tehnică de descreştere treptată a intensităţii unei culori. Tot aici, în atelierul muzeului nostru, a fost implementată metoda de a sfredeli doar o singură gaură în momentul golirii oului de conţinut", adaugă Elena Gumene.

Citiţi şi:
Meşterii ouălor închistrite se întrec la Gura Humorului

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite