Şeful Comisiei Naționale de Integritate, ales ignorând legislaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii l-au votat pe Anatol Donciu în fruntea Comisiei Naţionale de Integritate făcând abstracţie de o prevedere legislativă ce-l face incompatibil cu această funcţie.

Cei cinci membri ai CNI, în frunte cu Anatol Donciu, ales joi preşedinte, îşi vor începe activitatea cu o întârziere de opt luni. Aceştia urmează să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale demnitarilor, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi ale altor persoane care ocupă posturi de conducere.

PROMITE SĂ FIE CORECT

Anatol Donciu, care ar fi candidatura PL, promite că va respecta normele legale. „Voi face exact aşa cum spune legea. Îmi voi onora obligaţiunile corect", ne-a spus şeful CNI, zgârcit deocamdată în declaraţii. Numirea sa în funcţie s-a făcut însă cu încălcarea normelor legale, susţin unii jurişti.

În punctul 7 al Regulamentului din Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate scrie că preşedintele acesteia nu ar fi trebuit să deţină anterior „o înaltă funcţie de răspundere". Prin această noţiune, potrivit Codului Penal (singurul document care o defineşte), se înţelege „persoana cu funcţie de răspundere al cărei mod de numire sau alegere este reglementat de Constituţie şi de legile organice, precum şi persoanele cărora persoana cu înaltă funcţie de răspundere le-a delegat împuternicirile sale".

Vot la pachet în Parlament. Balan, ales şef la SIS, Chetraru la CNA, iar Donciu la Comisia de Integritate

Anatol Donciu a ocupat funcţia de procuror timp de 19 ani, fiind şi prim-adjunct al procurorului-şef al Chişinăului, Ion Diacov, fratele deputatului PD Dumitru Diacov.

În 2002, după ce a plecat din Procuratură, Donciu s-a angajat la Centrul Anticorupţie, fiind vicedirector şi şef al Departamentului anchetă penală.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, cel care insista acum un an în Parlament că în funcţia de preşedinte al CNI trebuie să fie un candidat „care n-a deţinut vreo funcţie de demnitate publică" şi că „avem nevoie de o persoană curată ca lacrima şi fierbinte ca soarele", se contrazice acum.

„Anatol Donciu n-a fost vicedirector la CCCEC, a plecat de acolo în 2007. Este omul potrivit la locul potrivit. Care depolitizare? Cineva a visat ceva şi face declaraţii. Oamenii votează partidele politice şi ne încredinţează nouă puterea. Politizare înseamnă când există influenţă politică asupra unui om care deţine funcţii. Nu avem astfel de oameni. Răspunderea o purtăm în final noi în faţa alegătorilor", a declarat Mihai Ghimpu.

Şi procurorul Ion Diacov îl laudă pe Anatol Donciu: „M-am bucurat pentru el. Era prim-adjunct şi la propriu, şi la figurat".

„LACUNĂ ÎN LEGISLAŢIE"

Directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei afirmă că este important faptul că politicienii au ajuns la un numitor comun. „E o lacună în legislaţie în ceea ce priveşte înalta funcţie de răspundere. Problema este ce va face această persoană în noul său post şi dacă va respecta legea", punctează Galina Bostan.

Profilul lui Anatol Donciu

Profesie: lector la Facultatea de Drept a USM
Vârstă: 55 de ani
1983 - 2002: a activat în Procuratură
Distincţii: decorat de Vladimir Voronin cu Ordinul „Credinţă Patriei"

Anatol Donciu a candidat şi la funcţia de şef al Centrului Naţional Anticorupţie, fiind unul dintre cei 22 care şi-au dorit postul. A fost numit şef la CNI cu votul a 55 de deputaţi.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite