Școala de acasă prin ochii moldovenilor care învaţă în Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci studenți au povestit pentru „Adevărul" experiențele lor din Occident și cum este privit învățământul de la noi din campusurile universitare din lume.

Dacă acum un deceniu era un adevărat prestigiu să faci o facultate în afară, astăzi tot mai mulţi tineri din Moldova ţintesc spre şcoli de top din lume, ajutaţi fie de părinţi, fie de performanţele academice. Din afară, studiile în Moldova se văd rudimentare, bibliotecile - sărăcăcioase, iar elevii îndoctrinaţi cu teorii învechite.

image

FOTO: Fericire mare pentru Lidia Scarlat, absolventă a unei universități din Londra

„Fiecare universitate britanică are acces online la sute de publicaţii, unde poţi găsi o varietate imensă de orice fel de informaţii. Am studiat Media şi Artele, şi am avut acces, ca şi restul colegilor, la cele mai noi facilităţi tehnice. Am beneficiat de un studio TV performant, dotat cu cabine de montaj cu software licenţiat, camere video şi lumini de ultimă generaţie, lucruri pe care acasă nu le-aş fi găsit la nici o instituţie de învăţământ", povesteşte Lidia Scarlat (21 de ani), proaspăt absolventă a Universităţii Royal Holloway din Londra. „Studenţii sunt liberi aici. Din toate punctele de vedere. La Universitatea din Bologna, la fel ca şi la restul şcolilor europene, studenţii îşi crează propriul orar, în dependenţă de interesele lor", punctează şi Elena Pantazi.

image

FOTO: Mariana Butnaru, descoperind Spania

„BIBLIOTECILE, LOCUL DE UNDE NU VREI SĂ PLECI"

Autonomie nu înseamnă haos, ci dimpotrivă, este de părere Cristian Josan (20 de ani), student în Budapesta. „Libertatea, la şcolile din Ungaria, te face o persoană responsabilă. Şi asta pentru că studenţii sunt conştienţi că având trei absenţe la un obiect au picat disciplina, fără excepţii", precizează tânărul, care, într-un an de zile, a reuşit să acumuleze un punctaj maxim la examene.

„În Spania, atât la licenţă, cât şi la masterat, se pune accent pe calitate şi nu pe cantitate, pe dezvoltarea gândirii critice, analitice. Relaţia dintre profesor şi student e una amicală, iar situaţia academică este o chestiune confidenţială", împărtăşeşte Mariana Burnaru, care a beneficiat de o bursă Erasmus pentru un masterat la Universitatea Deusto din Bilbao. „Iar bibliotecile de-aici sunt locurile de unde nu mai vrei să pleci. Curios e că dacă un student are nevoie de cărţi de care biblioteca nu dispune, atunci ele sunt cumpărate şi rămân în fondurile acesteia", completează Mariana.

image

FOTO: Elena Pantazi, la o ieșire cu prietenii

CREDITE ACCESIBILE PENTRU STUDENŢI

Şi pentru că taxele de studii sunt destul de mari la universităţile din afară, cei mai mulţi moldoveni luptă pentru bursă de studii. „Nu este foarte complicat să obţii o finanţare măcar parţială, mai greu este să o menţii, pentru că trebuie să demonstrezi o reuşită academică bună şi continuă", spune Elena Pantazi, care a reuşit să-i convingă pe italieni să o scutească de o parte din taxa anuală. Lidia Scarlat a fost şi mai norocoasă în Londra, pentru că se poate lăuda cu o bursă International Excellence Scholarship, oferită doar pentru zece studenţi din lume.

În SUA, de exemplu, e mai dificil să pui mâna pe un grant dacă vii din Europa. Rodica Cladicov, o moldoveancă de la Universitatea din Washington, a luat un credit de la bancă pentru studii. „Un obiect aici costă cam 1.550 de dolari la licenţă şi 3.200 pentru masteranzi, iar dacă eşti student internaţional atunci taxa e dublă. Eu am făcut un împrumut la bancă, printr-un program special pentru studii, unde restitui banii abia după ce absolveşti", povesteşte tânăra, care, iniţial, a mers peste Ocean la muncă.

image

FOTO: Rodica Cladicov, trăindu-și visul american

SOCIALIZARE LA BERE

După studii, cei mai mulţi tineri încearcă să-şi găsească un job în ţara gazdă. Lidia Scarlat munceşte acum în departamentul de post-producţie al reality-show-ului Big Brother din Londra, iar Rodica Cladicov urmează o stagiere în IT, în SUA. Unii se întorc acasă, fericiţi că au avut parte de o experienţă unică. „Le urez celor curajoşi şi ambiţioşi să-şi organizeze o astfel de aventură. O experienţă care te ajută să depăşeşti tot felul de prejudecăţi, unde înveţi o mulţime de lucruri interesante nu doar la cursuri, ci şi la o ieşire la bere cu colegi de diferite naţionalităţi", mărturiseşte Mariana Butnaru.

La Bologna studenții își creează propriul orar, în funcţie de interesele lor.
Elena Pantazi

În Ungaria pentru trei absențe la un obiect pici disciplina, fără excepţii.
Cristian Josan

O bursă în afară te ajută să depășești tot felul de prejudecăți şi înveţi multe lucruri noi.
Mariana Butnaru

image

FOTO: Cristian Josan, lângă o statuie în Budapesta


Studenții moldoveni nu se împiedică de prejudecăți

Întrebaţi cum sunt priviţi moldovenii în alte ţări, tinerii recunosc că nu s-au ciocnit de stereotipuri. „Dacă faci o școală, indiferent de rasă, culoare, ești deja om. Oricine are un colegiu este respectat, iar moldovenii nu fac excepţie", spune Rodica Cladicov.

„Londra adună oameni de pe tot globul, reușind astfel să spargă stereotipurile bazate de naţionalităţi", împărtășește Lidia Scarlat. „După ce te adaptezi la noul mediu cultural, ajungi să înţelegi că studenţii, de oriunde nu ar veni, tot studenţi sunt", este de părere şi Mariana Butnaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite