Sancţiuni dure în cazul funcţionarilor implicaţi în scandalul privind fraudele la acordarea cetăţeniei române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul român, Mihai-Răzvan Ungureanu, şi omologul său moldovean, Vlad Filat, s-au pronunţat, sâmbătă, la Iaşi, în favoarea unor măsuri aspre în cazul funcţionarilor implicaţi în scandalul privind fraudele la acordarea cetăţeniei române unor persoane din Republica Moldova.

"Este o dovadă a faptului că instituţiile statului funcţionează foarte bine. Ceea ce nu poate controla, însă, o instituţie a statului este lăcomia unora dintre funcţionarii publici. Şi îmi pare rău să o spun, dar aceasta este un inamic al acţiunii guvernamentale şi este motivul pentru care acest guvern este cât se poate de serios atunci când se referă la combaterea corupţiei", a declarat premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova.

La rândul său, premierul moldovean Vlad Filat a precizat că subiectul privind acordarea frauduloasă a cetăţeniei şi vizelor este analizat de instituţiile publice din cele două state.

"Acest subiect vizează agenda activităţilor instituţiilor abilitate atât din România, cât şi din Republica Moldova. Şi vreau să vă spun că instituţiile îşi fac datoria. În acest context, vreau să vă mai spun ceva: indiferent de domeniul aflat în discuţie, orice încălcare de lege trebuie să fie sancţionată prompt şi dur, aşa cum prevede actul normativ", a subliniat Vlad Filat.

Zeci de funcţionari de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Bucureşti - Biroul de evidenţă a persoanelor nr. 5 şi Serviciul de Stare Civilă sector 1 sunt suspectaţi că au primit mită pentru a elibera paşapoarte româneşti pentru cetăţeni din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România în anchetă sunt suspectaţi doi lucrători de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (instituţie în subordinea Ministerului Justiţiei), două persoane angajate pe bază de contract la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Bucureşti - Biroul de evidenţă a persoanelor nr. 5 şi doi lucrători de la Serviciul de Stare Civilă sector 1 (la transcriere de acte de stare civilă).

Procurorii au efectuat pe 1 martie percheziţii domiciliare la 32 de adrese din Bucureşti şi împrejurimi - oraşele Chitila, Otopeni - şi din judeţul Teleorman, fiind ridicate diferite sume de bani în lei şi valută (mii de euro, documente de stare civilă).

Investigaţiile în cauză au fost derulate în colaborare cu Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei şi Procuratura Republicii Moldova.

Favoruri sexuale

În această cauză sunt cercetate 35 de persoane pentru infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, folosire în mod direct şi indirect de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite.

Cei implicaţi în dosar îşi creaseră un limbaj propriu, funcţionarii care primeau mită de la intermediari se numeau "avocaţi", iar banii purtau denumirea de "mop", "carboave", "iepuraş", "bastoane", potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Totodată unii funcţionari pretindeau şi favoruri sexuale pentru eliberarea documentelor.

Joi dimineaţă, şeful de la Evidenţa Persoanelor Sector 1, Adrian Toma, a murit în urma unui infarct. Soţia acestuia a negat orice legătură între ancheta privind acordarea nelegală de cetăţenie unor cetăţeni moldoveni şi decesul acestuia, spunând că era bolnav de mai mult timp şi trebuia să fie operat pe cord, însă a refuzat pentru că îi era teamă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite