SFIDARE Moscova obraznică, Moldova anemică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia va deschide 22 de secții de votare în republica separatistă din stânga Nistrului la alegerile din 4 decembrie pentru Duma de StatNeputincioase, autorităţile de la Chişinău s-au arătat nedumerite şi şi-au exprimat regretul faţă de poziţia ruşilor.

Ambasada Rusiei la Chişinău a anunţat ieri că cetăţenii ruşi din Moldova vor putea vota duminică şi în regiunea transnistreană. Asta deşi, săptămâna trecută, diplomaţii declarau că procesul va fi organizat doar la Chişinău, Bălţi şi Comrat. Pe lângă cele trei oraşe din dreapta Nistrului, acum autorităţile ruse au decis să deschidă nouă secţii de vot la Tiraspol, şase la Tighina, câte două la Râbniţa şi Dubăsari şi câte una la Slobozia, Grigoriopol şi Dnestrovsk.

„Rusia face totul pentru a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii săi. Am coordonat cu autorităţile de la Chişinău decizia de a deschide secţii de vot pe teritoriul Republicii Moldova", a explicat pentru „Adevărul" Mihail Malikov, secretarul de presă al Ambasadei Federaţiei Ruse.

Aflat în vizită la Chişinău săptămâna trecută, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut o declaraţie evazivă referitoare la alegeri. „Vom avea grijă ca cetăţenilor ruşi care se află pe teritoriul Moldovei să li se asigure drepturile, în limita respectării suveranităţii Republicii Moldova", a spus şeful diplomaţiei ruse.

De cealaltă parte, autorităţile moldovene au cerut în repetate rânduri părţii ruse să se abţină de la deschiderea secţiilor de votare în localităţile din stânga Nistrului, necontrolate de Chişinău. Gestul Moscovei din ultimul ceas i-a nedumerit pe oficialii noştri.

„Este regretabil faptul că, în pofida poziţiei expuse de către partea moldovenească, autorităţile ruse au luat decizia de a deschide secţii de votare în regiunea transnistreană a ţării noastre. Aceste acţiuni trezesc nedumirire şi îngrijorare şi nu contribuie la bunele relaţii stabilite între cele două state", a fost reacţia Ministerului de Externe de la Chişinău.

Noutatea venită de la Moscova a bucurat însă autorităţile separatiste. Aşa-zisul ministru de externe al autoproclamatei republici nistrene susţine că secţiile sunt necesare pentru cei 160.000 de cetăţeni ruşi, care locuiesc în regiune. „Salutăm această decizie. Astfel de secţii de votare au fost deschise şi în alte campanii electorale. Constatăm încă o dată că Federaţia Rusă are grijă de cetăţenii săi de pe teritoriul Transnistriei", a declarat pentru „Adevărul" Vladimir Iastrebceak.

„RUŞII SE POARTĂ AŞA CUM LE PERMITEM"

Experţi în problema transnistreană consideră că decizia de a deschide cele 22 de secţii de vot în stânga Nistrului era de aşteptat.
„Faptul că Rusia se comportă şi mai obraznic decât o făcea acum câţiva ani se datorează indiferenţei noastre. Dacă vă amintiţi, atunci când ministrul Serghei Lavrov a vizitat Chişinăul, clădirea Ministerului de Externe a fost pichetată de un singur afro-moldovean. Prin urmare, ruşii se poartă cu noi aşa cum le permitem", a comentat analistul Oazu Nantoi.

„Federaţia Rusă nu ţine cont de îngrijorările noastre legate de regiunea transnistreană. Republica Moldova are obligaţia să ia o atitudine serioasă, tranşantă. Trebuie să recunoaştem însă că Rusia este un actor important şi, din păcate, trebuie să păstrăm anumite limite", este de părere Victor Chirilă, director executiv la Asociaţia pentru Politică Externă.

Autorităţile ruse au deschis secţii de votare în Transnistria şi la alegerile parlamentare din 2007. Atunci în stânga Nistrului au votat peste 40.000 de cetăţeni ruşi.

Partidul lui Putin, creditat cu cele mai multe șanse

La alegerile pentru Duma de Stat din 4 decembrie candidează șapte partide: „Edinaia Rossia" condus de premierul rus Vladimir Putin, „Spravedlivaia Rossia", Partidul Liberal-Democrat din Rusia, „Patriotî Rossii", Partidul Comunist, „Pravoe Delo" și Partidul Democrat „Iabloko".

Potrivit unui studiu sociologic efectuat de Partidul „Spravedlivaia Rossia" în parteneriat cu Centrul de sociologie de pe lângă Președinţia Rusiei, „Edinaia Rossia" va lua 39,9% din voturi. Pe locul doi se plasează Partidul Comunist în frunte cu Ghennadi Ziuganov care ar putea fi creditat cu 22,1%. Partidul Liberal-Democrat va aduna 17,2% din sufragii, iar „Spravedlivaia Rossia", condusa de Serghei Mironov, ar acumula 15,1%.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 2.500 de persoane din 24 de regiuni ale Rusiei, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, în perioada 17-22 noiembrie.

160

de mii de cetăţeni ruşi ar locui în stânga Nistrului, potrivit autorităţilor separatiste.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite