SCANDAL Lazăr trimite scrisori la „Gazprom“ fără ştirea lui Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape două luni, Alexandru Gusev este confirmat în funcţia de preşedinte al Companiei S.A. „Moldovagaz“ pentru un nou mandat, iar prim-ministrul Vlad Filat a aflat recent, întâmplător, acest lucru. Şi asta deşi statul deţine mai mult de o treime din pachetul de acţiuni al întreprinderii monopoliste moldo-ruse de distribuţie a gazelor.

Candidatura lui Alexandru Gusev, singura propusă, a fost votată de Consiliul de observatori al „Moldovagaz“ în şedinţa din 26 mai, când a fost apobată şi o nouă componenţă a administraţiei. Aceasta a fost redusă de la nouă la şase membri.

image

FOTO: Hotârârea Consiliului de observatori al „Moldovagaz“, din 26 mai 2011, privind aprobarea unei noi componenţe a administraţiei companiei, în frunte cu Alexandru Gusev

Modificările survenite nu se regăsesc însă pe site-ul oficial al „Moldovagaz“, unde figurează în continuare vechea conducere a companiei moldo-ruse. Deşi rubrica de noutăţi este actualizată cu regularitate, pe site nu există niciun comunicat despre şedinţa din 26 mai.

SCRISOAREA CEA DE TAINĂ
Şi mai curios este cum a fost reconfirmat la cârma „Moldovagaz“ Alexandru Gusev. Candidatura acestuia a fost propusă de către vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei şi Comerţului. Acesta i-a trimis o scrisoare lui Valeri Golubev, preşedintele Consiliului de observatori al „Moldovagaz“ şi vicepreşedinte al „Gazprom“, pe 20 mai, exact în ziua când ANRE anunţa despre schema frauduloasă depistată la „Chişinău-Gaz“.

image

FOTO: Scrisoarea trimisă de vicepremierul Valeriu Lazăr la „Gazprom“, prin care îl propune pe Alexandru Gusev pentru un nou mandat la şefia „Moldovagaz

Valeriu Lazăr avea tot dreptul legal să facă astfel de propuneri, doar că i-a scăpat un „mic“ detaliu – să-şi coordoneze acţiunile cu şeful său direct, prim-ministrul Vlad Filat. Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune că a aflat întâmplător de scrisoare.
Solicitat de „Adevărul“, Igor Volniţchi, consilierul lui Vlad Filat, a spus că „este regretabil şi straniu“ că premierul nu a fost pus la curent. „Nu este normal ca prim-ministrul să afle din alte surse că ministrul Economiei recomandă candidaturi la Moscova, fiind vorba de şefia unei companii monopoliste unde statul are capital“, a menţionat Igor Volniţchi.

Valeriu Lazăr, dar nici adjunctul său Ilarion Popa, care este membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz“, nu au fost de găsit pentru comentarii.

„MERITA SĂ FIE DEMIS“
Expertul Ion Muntean de la IDIS Viitorul susţine că, analizând cum a condus în ultimii ani  „Moldovagaz“, Alexandru Gusev merita să fie demis, nu promovat pentru un nou mandat. „Nu mă miră actiunile lui Valeriu Lazăr, care, de multe ori, s-a comportat ca un avocat al «Moldovagaz»“, a spus Ion Muntean.

Citeşte cele mai noi ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite