Ruşii refuză să returneze Tezaurul României: „Nu răscoliţi trecutul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandr Lukaşevici, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse
Alexandr Lukaşevici, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse

Moscova regretă că România a adus în discuţie la Consiliul Europei problema celor 93 de tone de aur evacuate în Rusia în timpul Primului Război Mondial şi cheamă Bucureştiul „să nu răscolească trecutul", a declarat reprezentantul Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukaşevici.

„Nu este prima dată când parlamentarii români încearcă să dea o dimensiune internaţională acestei teme, care şi-a pierdut demult actualitatea", a spus oficialul astăzi, la un briefing. El s-a referit la rezoluţia adoptată marţi de APCE în care se face apel la Moscova să continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la ţări europene, inclusiv de la România.

Consiliul Europei cere Rusiei să continue negocierile pentru returnarea Tezaurului

Tezaurul României. Cum ne-au furat ruşii 93 de tone de aur

„Ne pare rău că pentru astfel de idei şi scopuri este implicată platforma unei autorităţi importante precum Consiliul Europei - structură menită să formeze un spaţiu umanitar unic pe continentul nostru, în baza unei abordări imparţiale asupra istoriei relaţiilor dintre ţările europene", a menţionat Lukaşevici.

Potrivit lui, tema aurului românesc nu există pe agenda dialogului dintre Moscova şi Bucureşti şi ar trebui lăsată pe seama istoricilor. „Credem că încercările de a răscoli trecutul în condiţiile actuale sunt contraproductive şi sunt în stare doar să stârnească emoţii inutile, să distragă atenţia de la problemele cu adevărat importante în relaţiile bilaterale, şi acestea nu sunt puţine", a adăugat reprezentantul MAE, citat de Ria Novosti.

Pe de altă parte, MAE de la Bucureşti susţine că problematica Tezaurului României se discută în cadrul unei comisii româno-ruse, create în 2003.

Ministerul Afacerilor Externe: Rezoluţia APCE vine în întâmpinarea demersurilor părţii române privind Tezaurul

Istoric rus: "România a plătit cu Tezaurul pentru faptul că în 1918 a ocupat Basarabia rusească"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite