Rusia insistă pe planul Kozak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscova şi-a trimis emisarul în Moldova, înaintea vizitei cancelarului german Angela Merkel
Moscova şi-a trimis emisarul în Moldova, înaintea vizitei cancelarului german Angela Merkel

Grigori Karasin, viceministrul rus de Externe, care a revenit la Moscova după o vizită la Chişinău şi Tiraspol, a vorbit presei despre federalizarea Republicii Moldova şi despre condiţiile Kremlinului.

La Tiraspol, oficialul rus a afirmat că regiunea transnistreană ar trebui să „redevină" parte a Republicii Moldova, dar condiţionat, prin obţinerea unui statut special. „Federalizarea este una dintre opţiuni. Decizia aparţine celor două părţi. Partea moldovenească ar trebui să-şi revadă legile, mai ales cea din 2005, care prevede statutul special al Transnistriei. Ea este învechită şi cred că asta vor înţelege şi politicienii de la Chişinău", a menţionat Karasin. Cele două condiţii cerute de ruşi Chişinăului sunt: „garanţii speciale, recunoscute la nivel internaţional" şi „un stat moldovenesc neutru".

Totodată, emisarul Moscovei a mai spus că discuţiile despre înlocuirea misiunii de pacificatori cu una civilă, sub mandatul OSCE, nu au sens. „Suntem încrezători că pacificatorii ruşi, cei transnistreni, moldoveni şi observatorii militari din Ucraina ajută la asigurarea liniştii în regiune. Acuzaţiile că pacificatorii ruşi blochează negocierile sunt nefondate", a accentuat Grigori Karasin pentru „Kommersant".

Analiştii de la Chişinău susţin însă că oficialul rus a efectuat o vizită de curtoazie la Chişinău, pentru a ajunge de fapt la Tiraspol. „În realitate, Federaţia Rusă a vrut să arate că nu renunţă la două pârghii de control asupra situaţiei: formatul de menţinere a păcii, care contravine tuturor standardelor internaţionale şi legiferează existenţa trupelor paramilitare ale regimului anticonstituţional, şi formatul de negocieri, în cadrul căruia liderii separatişti de la Tiraspol pretind că reprezintă populaţia din stânga Nistrului", explică Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană.

Analistul susţine că Moscova insistă asupra planului Kozak, respins în 2003 de autorităţile de la Chişinău. „Sub pretextul soluţionării conflictului, Federaţia Rusă doreşte să transforme Moldova într-un pseudo-stat paralizat din interior şi ghidat din exterior, de Moscova, bineînţeles", a adăugat Nantoi.

„NE AŞTEAPTĂ CEVA INTERESANT
Igor Boţan, un alt analist, susţine însă că situaţia privind reglementarea conflictului transnistrean s-ar putea schimba în două-trei săptămâni, odată cu vizita cancelarului german Angela Merkel la Chişinău. „Perspectiva clară de soluţionare a problemei trasnistrene lipseşte în continuare. Pobabil se va produce ceva interesant când va veni doamna Merkel", a opinat Boţan.

PLANUL KOZAK, RESPINS ÎN 2003
Memorandumul Kozak, elaborat de către oficiali ruşi în 2003, a fost respins de către autorităţile de la Chişinău. Acesta prevedea federalizarea Republicii Moldova şi păstrarea prezenţei militare ruse în regiunea transnistreană pentru câteva decenii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite