Rusia a primit undă verde pentru eliminarea vizelor de intrare în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă ar putea scăpa repede de vizele obligatorii pentru a călători în Uniunea Europeană, cel puţin asta reiese din afirmaţiile lui Vladimir Voronkov, şefului Departamentului de Cooperare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

În cadrul unui interviu acordat ziarului rus Kommersant, Vladimir Voronkov a declarat că diplomaţii ruşi şi europeni au convenit asupra unei foi de parcurs comune. „Documentul urmează a fi redactat şi aprobat de ambele părţi. Spre deosebire de alte cazuri, acest acord va aborda UE și Rusia drept parteneri egali“, a declarat oficialul.


Patru puncte pentru abolirea vizelor

Potrivit aceleiaşi surse, foaia de parcurs care urmează să fie la începutul lunii iunie conţine doar patru puncte. „Primul punct cere punerea în aplicare a paşapoartelor biometrice în conformitate cu standardele europene actualizate. A doua serie de măsuri comune țin de combaterea migraţiei ilegale. A treia vizează coordonarea pe probleme de securitate. Îar ultima cere punerea în aplicare a politicii anti-discriminare privind accesul deplin al cetăţenilor pentru obţinerea documentelor necesare pentru călătorii şi crearea condiţiilor pentru libera circulaţie a persoanelor în ţara de reşedinţă“, explică Vladimir Voronkov. Dacă până acum, ţările care vroiau liberalizarea regimului de vize cu UE erau asistate şi ghidate de Europa, Rusia va fi lipsită de acestea. Moscova nu va primi sfaturi formale din partea Europei, se mai menţionaează în articol.

Potrivit presei ruse, textul ar putea fi aprobat în cadrul reuniunii a Consiliului Permanent al parteneriatului UE-Rusia, ce va avea loc pe 19 mai. Varianta finală a documentului va fi adoptată la summitul de la Nijni Novgorod, pe 9 - 10 iunie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite