CEDO a obligat Rusia să plătească peste UN MILION de euro pentru încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEDO a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 - Dreptul la Educaţie în raport cu Federaţia Rusă în cauzele Catan şi alţii 27 c. Moldovei şi Rusiei, Caldare si alții 42 c. Moldovei şi Rusiei, Cercavschi și alți 98 vs Moldova şi Rusia. În acelaşi timp, Înalta Curte a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cauzele date.

Curtea a acordat un milion şi 20.000 de euro cu titlu de prejudicii morale şi 50 de mii de euro cu titlu de costuri de reprezentare.

Reclamanții sunt cetățeni ai R. Moldova și locuitori ai regiunii transnistrene, parte a teritoriului suveran al Republicii Moldova, ce se află sub controlul de facto al unui regim separatist, susţinut de Federaţia Rusă. Cauzele au fost expediate în 2004 și respectiv 2006 de către părinți, profesori și elevi din localitățile Râbnița, Tighina (Bender) și Grigoriopol din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și vizează încălcări ale drepturilor acestora la educaţie, la viaţa privată, precum şi ale dreptului la nediscriminare, se arată într-un comunicat al Asociației Promo-Lex.

Ministerul rus de Externe, nedumerit de decizia „tendențioasă" a CEDO în cazul școlilor românești din regiunea transnistreană

Directorii de licee din regiunea transnistreană: „Guvernul Rusiei trebuie să învețe mai bine geografia și să nu încurce râul Volga cu râul Nistru"

Reprezentanţii victimelor, prezenţi în faţa Marii Camere a CEDO, directorul executiv al Asociației Promo- Lex - Ion Manole şi avocatul Alexandru Postica, au menţionat că hotărârea de astăzi este una istorică având în vedere constatările care au fost făcute şi consecinţele acesteia asupra situaţiei drepturilor omului în regiune.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite