Managerul unei dintre cele mai mari fabrici de îngheţată este noul lider politic al romilor din Moldova GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoane din 20 de raioane au participat azi la Congresul Mișcării Social-Politice a Romilor. Cei peste 300 de delegaţi au ales un nou președinte al miscării și au discutat despre problemele cu care se confruntă.

Participanţii la congres s-au plâns că deseori sunt respinși de restul lumii, nu au dreptul de a munci şi de a studia.

"Romii, fiind cetățeni ai statului în care s-au născut, trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi locuitori. Este inadmisibil ca ei să trăiască în Europa ca niște africani", conchide Rudko Kawczynsky, președintele Forumului European al Romilor și Nomazilor care include 1.500 organizații.

Elena Bondarenco, primar în Soroca, prezentă la congres, a spus că în localitatea pe care o conduce romii sunt în rând cu ceilalți cetățeni. "Nu duc lipsă de asistență medicală, asistență socială și educație. Din păcate, această practică nu se întâlnește peste tot în republică", a menţionat Elena Bondarenco.

La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei, Statelor Unite ale Americii, României și Cehiei.

Ales în unanimitate

Preşedinte al Mişcării Social-Politice a Romilor a fost ales Vasile Drangoi, director comercial la SRL „Drancor". Acesta a ocupat locul lui Ion Bucur care şi-a dat demisia din motiv că s-a mutat cu traiul peste hotare. Iniţial, pentru această funcţie a fost înaintată şi candidatura lui Vasile Banda, dar acesta s-a retras cu câteva minute înainte de începerea procedurii de vot.

image
image
image

CLICK AICI SĂ VEZI GALERIE FOTO!

Sava Duminică, unul dintre participanţii la congres, a menţionat că această mişcare trebuia să apară cu mult timp în urmă. „Noi singuri ne putem apăra drepturile doar dacă vom fi activi în politică", a menţionat Sava Duminică, din Chişinău.

Ana Ivanovici, a venit din Edineţ. Femeia şi-a lăsat cinci copii acasă, iar pe cel mai mic, de doar câteva luni, l-a luat cu ea, numai să fie sigură că în fruntea mişcării va fi aleasă persoana potrivită. „Am şase copii pe care îi cresc fără bărbat. Nu am nicio susţinere", s-a plâns Ana Ivanovici.

Mişcarea Social-Politică a Romilor din Moldova a fost creată în 2010. La scrutinul din acelaşi an nu a adunat nici un procent din voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite