Românii și antiromânii, aproape de încăierare. Tinerii comuniști au zădărnicit Marșul Unirii la Bălți

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentantii Platformei Civice „Acțiunea 2012” la Bălți
Reprezentantii Platformei Civice „Acțiunea 2012” la Bălți

Marșul Unirii organizat astăzi la Bălți de Platforma Civică „Acțiunea 2012" a fost zădărnicit de un protest al comsomoliștilor (aripa tânără a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova). Un cordon de 50 de polițiști a despărțit cele două tabere, pentru ca manifestațiile să nu degenereze într-o confruntare directă.

La distanță de circa o sută de metri unii de alții, tinerii proromâni scandau lozinci unioniste în limba română, iar comuniștii - mesaje agresive antiromânești, majoritatea în rusă.

Platforma Civică „Acțiunea 2012" a organizat Marşul Unirii cu ocazia aniversării a 94-a de la adoptarea Moţiunii Adunării generale a Zemstvei din districtul Bălţi, prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiţionată a Unirii Basarabiei cu România. Tinerii urmau să încheie acțiunea cu o depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dar n-au putut ajunge acolo din cauza comsomoliștilor care le-au barat calea.

Primii au ales să se conformeze solicitărilor polițiștilor și să nu mai înainteze, pentru a evita provocările. Ei au strigat: „Basarabia, pământ românesc", „Refuz, rezist, sunt anticomunist", „Trăiască, trăiască/ trăiască și-nflorească/ Moldova, Ardealul și Țara Românească". Între organizatorii marșului și unii locuitori din Bălți vorbitori de rusă au avut loc altercații verbale.

Tot astăzi, câteva mii de comuniștii, în frunte cu liderul lor Vladimir Voronin, au protestat din nou, pentru a cincea sămbătă consecutiv, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Ei au cerut Alianței pentru Integrare Europeană să se retragă de la guvernare, să fie dizolvat Parlamentul și să fie anunțate alegeri anticipate. Totodată, câteva zeci de persoane au organizat lângă Arcul de Triumf un antiprotest împotriva comuniștilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite