Retrospectiva săptămânii 28 martie – 3 aprilie. Citește un interviu în exclusivitate cu Ivan Ivanovici Bodiul, cel mai longeviv prim-secretar comunist de la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Află de ce companiile multinaționale evită să investească în Republica Moldova și cum unificarea sistemului de pensii din țara noastră aduce alocații de șapte ori mai mari decât restul pensionarilor, pentru foștii miniștri și deputați.

1. Rușii vor să construiască un depozit de gaze în Transnistria

image

Un grup de specialişti de la Institutul de cercetări în domeniul gazelor Gazprom VNIIGAZ LLC au prezentat recent autorităţilor moldoveneşti câteva proiecte cu privire la construcţia unor depozite subterane de gaz, a anunţat Igor Nicoară, secretarul ştiinţific al Institutului de Geologie şi Seismologie din Republica Moldova.

Experţii ruşi au precizat că pentru garantarea funcţionalităţii şi rentabilităţii, construcţia unei astfel de instalaţii de stocare ar trebui să fie efectuată în apropierea nodului de transportare a gazelor din Tiraspol, în regiunea transnistreană.

2. Cel mai longeviv prim-secretar comunist în Republica Moldova, Ivan Ivanovici Bodiul: „Regret că poporul a fost încătuşat"


Ivan Ivanovici Bodiul, fostul prim-secretar al Partidului Comunist din RSS Moldovenească, care a condus ţara noastră timp de 22 de ani, a acordat un interviu pentru „Adevărul".

image

Fostul lider sovietic, numit de istorici „dictator regional", a vorbit despre regretele sale, despre cei 20 de ani de independenţă a Moldovei, întâlnirile oficiale avute în anii '70 cu Nicolae Ceaușescu, precum și despre o posibilă soluție de rezolvare a conflictului transnistrean.

3. Guvernanţii moldoveni promit să continue unificarea sistemului, pentru ca şi alocaţia pensionarilor de lux să fie de 42% din salariu, şi nu de 75% cât este în prezent

image

Săptămâna aceasta, deputaţii au votat un set de modificări legislative prin care a fost mărit stagiul de cotizare la mai multe categorii de angajaţi privilegiaţi. Printre aceştia se numără judecătorii, procurorii, funcţionarii publici, deputaţii, militarii şi poliţiştii.

Funcţionarii publici, judecătorii, procurorii se vor pensiona ca şi oamenii de rând, la 62 de ani, bărbaţii, şi la 57 de ani, femeile. Pentru deputaţi şi membrii Guvernului stagiul special de cotizare va creşte de la doi la patru ani. Asta în timp ce în România un parlamentar poate beneficia de pensia specială doar după trei mandate a câte patru ani.

4. Chişinău: „Cine va investi într-o ţară de unde fug cetăţenii?", atrag atenţia oamenii de afaceri străini

image

Reuniți în cadrul Forumului Economic Uniunea Europeană - Republica Moldova, mai mulți experți și reprezentanți ai unor companii prezente la nivel local au explicat de ce marii investitori din Europa evită să-și extindă afacerile și în țara noastră.

În opinia principalilor exponenți ai mediului de afaceri din ţară şi de peste hotare, de vină este piaţa mică, instabilitatea politică şi exodul masiv al moldovenilor.

Volumul total al investiţiilor străine directe în ţara noastră constituia, la 30 septembrie anul trecut, 2,8 miliarde de dolari, conform unui raport al Băncii Naţionale a Moldovei.

5. Foştii miniştri şi deputaţi primesc alocaţii lunare de şapte ori mai mari decât restul pensionarilor din Moldova

image

Dacă pensia unui fost ministru va creşte în medie cu 520,9 lei, cea a unui ex-deputat - cu 501,8 lei, iar a unui fost magistrat - cu 341,5 lei, atunci un pensionar ce a lucrat în agricultură va avea un supliment de numai 55,5 lei.

Calculele făcute de „Adevărul" arată că pensia unui fost demnitar de rang înalt creşte de aproape 10 ori mai rapid decât cea a unui fost agricultor şi de 8 ori mai repede decât cuantumul pensiei medii, de care beneficiază mai mult de 90% din pensionari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite