Republica Moldova, din nou "Grădina Rusiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă este gata să majoreze de câteva ori importul de produse alimentare moldoveneşti, susţine Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Oferta este tentantă şi nu trebuie ratată, spun experţii, care menţionează însă necesitatea de a spori calitatea exporturilor.

Autorităţile ruseşti au anunţat că sunt interesate să importe mai multe produse alimentare din Moldova. Ţara noastră ar putea majora în anul curent cu circa 30% exporturile de fructe şi legume în Federaţia Rusă, a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Totodată, ar urma să fie reluate exporturile de carne de porc şi alte alimente.
Potrivit ministrului, potenţialul de creştere este de circa trei ori la exportul de fructe şi de circa zece ori la legume. „Ca să acoperim cererea ar trebui să majorăm recolta măcăr până la nivelul din perioada sovietică, dar e nevoie de schimbat şi «faţa» produselor agricole moldoveneşti exportate în Rusia", a precizat Vasile Bumacov.

INVESTIŢII ÎN CALITATE
ŞI PRODUCTIVITATE

Oficialul susţine că ruşii ar fi gata să investească sume importante în agricultură la noi în ţară, ceea ce ar fi o şansă pentru atragerea investiţiilor în extinderea producţiei de legume şi fructe.
Viorel Chivriga, economist la IDIS Viitorul, apreciază intenţia Rusiei ca pe o oportunitate pe care ţara noastră nu ar trebui să o rateze. „Ar fi păcat să nu folosim această deschidere din partea Rusiei. Creşterea exporturilor pe această piaţă ar putea asigura agricultorii cu resurse financiare necesare pentru dezvoltare", afirmă expertul. Potrivit lui Chivriga, concomitent, producătorii ar trebui să investească în calitate, productivitate şi marketing, pentru a putea pătrunde şi pe alte pieţe.
În acelaşi timp, Igor Goraşov, preşedintele Asociaţiei „Moldova-Fruct", e de părere că ţara noastră ar putea dubla exporturile de fructe şi legume în următorii trei ani. „Pentru a ajunge la o producţie de trei milioane de tone pe an, cât se recolta în perioada sovietică, e nevoie însă de investiţii de miliarde de dolari. De exemplu, investiţia pentru plantarea unui hectar de livadă ajunge la 30.000 de euro. Ţinând cont de faptul că prima recoltă de fructe va putea fi strânsă peste 3-4 ani, apoi e clar că puţini îşi pot permite asemenea investiţii", spune Goraşov. ;

„Listele de exportatori
sunt un rău necesar"

„Am elaborat şi prezentat autorităţilor fitosanitare de la Moscova o listă de 175 de firme care urmează a fi acceptate de partea rusă pentru a exporta fructe şi legume", a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Potrivit ministrului, la alcătuirea listei au participat majoritatea asociaţiilor specializate, pentru a evita astfel includerea unor firme ce nu se ocupă cu exportul de fructe şi legume. Totodată, ministrul a specificat că experţii de la Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia, Rosselyhoznadzor, vor efectua o vizită în Moldova pentru a monitoriza producerea fructelor, legumelor şi a cărnii de porc.
Viorel Chivriga, economist la IDIS Viitorul, susţine că este anormală practica de alcătuire a unor liste cu firme ce au dreptul să exporte anumite produse pe o piaţă sau alta. „Dacă ar fi dorinţă şi voinţă, s-ar putea negocia cu Rusia eliminarea acestor liste", a declarat economistul.
Igor Goraşov, preşedintele Asociaţiei „Moldova-Fruct", consideră că ţara noastră ar trebui să se adapteze la cerinţele Rusiei, care vrea astfel să monitorizeze provenienţa mărfii. Potrivit lui Goraşov, şi ţări precum Polonia, Turcia şi Olanda sunt nevoite să accepte condiţiile ruseşti pentru a exporta pe această piaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite