„Reforma administrativă este cea mai amplă realizată vreodată în țara noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

140 de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, a societăţii civile, xperţi naţionali şi internaţionali participă astăzi la conferinţa „Reforma de descentralizare: de la strategie la acțíuni".

Participanţii la conferinţă vor analiza, timp de două zile, experienţa ţărilor europene în domeniul administraţiei publice locale, vor evalua stadiul de implementare a Strategiei Naţionale de Descentralizare, vor dezbate planurile de acţiuni sectoriale ale reformei de descentralizare pe domenii distincte, cum ar fi educație, finanțe, patrimoniu etc.

Evenimentul a fost inaugurat de premierul Vlad Filat care a menţionat că descentralizarea şi autonomia locală constituie principiile de bază ale organizării şi eficientizării administraţiei publice locale.

„Descentralizarea puterii şi consolidarea autonomiei locale este una din priorităţile Guvernului. Fiind conștienți de complexitatea și amploarea acestei reforme, dar și de importanța pentru comunități și cetățeni, ne-am asumat responsabilitatea realizării acestui obiectiv", a declarat premierul.

Scopul reformei de descentralizare este de a oferi servicii publice de calitate şi accesibile pentru toţi cetăţenii. „De aceea, când vorbim despre descentralizare, trebuie să avem în vedere nu numai transferul de competenţe şi mijloace financiare necesare, dar mai întâi de toate - transferul de responsabilitate pentru sarcinile publice cu caracter local", a adăugat Vlad Filat.

Până în prezent s-a reuşit realizarea a două etap ale reformei: crearea instituțiilor și conceptualizarea. Autorităţile au accentuat că reforma administrativă este cea mai amplă realizată vreodată în țara noastră.

„. Noi confirmăm că descentralizarea constituie pentru Republica Moldova o reformă de interes naţional, un obiectiv care trebuie să fie însuşit şi susţinut de întreaga clasă politică. În continuare, trebuie să avem grijă ca descentralizarea să fie pusă în practică repede, corect şi cu efecte vizibile în funcţionarea administraţiei publice centrale și locale", a declarat premierul.

Evenimentul este organizată de Guvernul Republicii Moldova cu susţinerea PNUD, UN Women, UNICEF, Ambasadei Suediei, Consiliului Europei şi Fundaţiei Soros Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite