REVISTA PRESEI Astăzi în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Naţională „Limba Noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Naţională Limba Noastră. Programul acestei zile va începe cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile clasicilor literaturii române. Apoi, pe Aleea Clasicilor va fi adus un omagiu Limbii Române prin discursuri, recitaluri de muzică şi poezie.

Tot în Grădina Publică Ştefan cel Mare va fi lansată expoziţia „Veşmântul fiinţei noastre - Limba Română", organizată de Uniunea Scriitorilor din Moldova, oferă detalii Publika TV. La prânz, la Biblioteca Naţională se va deschide Salonul Internaţional de Carte, ediţia a 20-a. La Cimitirul Central de pe strada Armenească va avea loc un serviciu divin în memoria înaintaşilor.

La Centrul „Constantin Brâncuşi" va fi inaugurată expoziţia-concurs de artă plastică „Saloanele Moldovei 2011". Manifestaţiile se vor încheia în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu un concert la care vor participa artişti autohtoni şi din România.

Încă o șansă! România a dublat numărul de burse pentru studenții moldoveni
Guvernul României a dublat numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova, acordând suplimentar încă 2850 de locuri pentru învăţământul universitar (cu și fără bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare), informează Unimedia. Decizia a fost luată la 24 august curent. Astfel, statul român a crescut oferta de burse alocate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova, de la 2150, la 5000 de locuri.

Cele 2850 de locuri alocate suplimentar pentru tinerii români din Republica Moldova în învăţământul preuniversitar şi superior de stat, vor fi repartizate după cum urmează:

1) Învăţământ preuniversitar - 550 de locuri
a) fără plata taxelor de şcolarizare, cu bursă - 250 de locuri;
b) fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă - 300 de locuri.

2) Studii universitare de licenţă (anul I) - 1.920 de locuri
a) fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă - 390 de locuri în cadrul extensiunilor universitare ale Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi la Universitatea de „B.P. Haşdeu" din Cahul şi ale Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi la Universitatea „A. Russo" din Bălţi;
b) fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă - 1.530 de locuri, din care 200 de locuri pentru absolvenţi de liceu din România.

3)Studii universitare de masterat - 330 de locuri
a) fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă - 150 de locuri;
b) fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă - 180 de locuri în cadrul extensiunii universitare ale Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi la Universitatea de „B.P. Haşdeu" din Cahul.

4) Studii universitare de doctorat - fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă - 50 locuri.

Detalii vizavi de crima de la Muncești. Ucigașul și-a recunoscut vina. Oficial- este soțul victimei!

Bărbatul care a ucis-o cu sânge rece pe fiica președintelui raionului Ocnița și-a recunoscut vina, anunță PRO TV. Deși ieri oamenii legii au ezitat să spună dacă suspectul este soțul victimei, avocatul acestuia a confirmat acest lucru.

Anterior procurorii presupuneau că bărbatul ar fi omorât-o ca să-i moștenească apartamentul, întrucât ar avea de gând să se căsătorească cu o altă femeie.

Crima s-a produs acum zece zile într-un bloc din sectorul Botanica. Femeia, în vârstă de 36 de ani, a fost găsită împușcată lângă ușa apartamentului său. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă detenție pe viață.

Un tânăr din Glodeni, găsit spânzurat în parc

Un tânăr de 25 de ani, din Glodeni, a fost găsit spânzurat în parcul din centrul orașului, transmite Jurnal TV. Totul s-a întâmplat aseară, după ce tânărul a avut o ceartă zdravănă cu părinții.

De ciudă, acesta a mers în oraș să-și înece amarul în băutură. După discuții aprinse cu „prietenii" de pahar, tânărul a mers în parc, unde a și fost găsit spânzurat. Oamenii legii stabilesc circumstanțele tragediei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite