Preşedintele Rusiei l-a demis pe Iuri Zubakov, „arhitectul-şef al actualei politici ruseşti faţă de Republica Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurii Zubakov şi liderul separatist de la Tiraspol Iurii Smirnov FOTO: olvia.idknet.com
Iurii Zubakov şi liderul separatist de la Tiraspol Iurii Smirnov FOTO: olvia.idknet.com

Motivele acestei demisii nu sunt anunţate, dar potrivit unor surse înlocuirea acestuia nu semnifică schimbarea politicii ruseşti faţă de Republica Moldova.

Preşedintele Federaţiei Ruse Dmitrii Medvedev l-a demis pe fostul ambasador în Republica Moldova, Iurii Zubakov, din funcţia de secretar adjunct al Consiliului Superior de Securitate al Rusiei. Motivele acestei demisii nu sunt anunţate.
Se ştie, însă, că fostul ambasador al Rusiei la Chişinău, Iurii Zubakov, este un apropiat al lui Dmitrii Kozak, autorul controversatului Memorandum de federalizare a Republicii Moldova eşuat în 2003 şi făcea parte din echipa lui Putin.
Tot Iurii Zubakov a fost până în prezent unul dintre principalele personaje din administraţia prezidenţială rusă care se ocupa de problema transnistreană, dar şi de relaţiile cu Chişinăul.
Politologul Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice de la Chişinău, spune că Zubakov cunoştea foarte bine situaţia din Republica Moldova, dar înlocuirea sa nu poate semnifica o schimbare a politicii ruseşti faţă de ţara noastră.
„Mai degrabă Dmitrii Medvedev îşi aduce oamenii săi în posturi-cheie şi aceasta se referă şi la cazul lui Zubakov, care este omul lui Putin", a declarat pentru „Adevărul" Oazu Nantoi.

Politica Moscovei faţă
de Chişinău nu se va schimba

Totodată, timp expertul spune că nu ar trebui să ne aşteptăm la o schimbare a politicii Kremlinului faţă de Republica Moldova.
„Chiar dacă se vorbeşte că fostul ambasador al Rusiei la Chişinău era în ultima perioadă în relaţii încordate cu Igor Smirnov, liderul de la Tiraspol, aceasta nu înseamnă că Zubakov ar simpatiza Republica Moldova", a declarat Oazu Nantoi.
În acelaşi timp, portalul Regnum, cunoscut ca o tribună de propagandă rusească în spaţiul postsovietic, susţine că Iurii Zubakov a fi „arhitectul-şef al actualei politici ruseşti faţă de Republica Moldova". Totodată, potrivit Regnum, Zubakov ar fi unul dintre inspiratorii creării mişcării „Patrioţii Moldovei", care promovează teoria creării unei Moldove Mari, din contul destrămării României.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite