Piaţa imobiliară din Republica Moldova bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de tranzacţii şi preţurile la locuinţe au ajuns la cel mai jos nivel din ultimii ani şi încă nu se văd semnele ieşirii din criză. Experţii spun că de vină este atât situaţia politică şi economică din ţară, cât şi faptul că moldovenii plecaţi la muncă peste hotare nu mai investesc în spaţiul locativ.

În prima jumătate a anului 2011, preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ în Chişinău a fost de 610-614 euro, în scădere cu aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a agenţiei imobiliare Lara.
În acelaşi timp, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a stabilit că faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut preţurile la apartamente au scăzut cu 1,6%, la casele de locuit cu 5%, la imobilele comerciale cu 22,2%, iar la oficii cu 21,2%. Atât specialiştii de la Cadastru, cât şi agenţii imobiliari spun că pe piaţă există o ofertă foarte mare de spaţiu locativ, fapt ce nu favorizează o revenire a preţurilor.
Totodată, în pofida unei oferte bogate, numărul tranzacţiilor se menţine la acelaşi nivel de aproape doi ani. „Toate acestea denotă că sectorul este într-o stagnare fără precedent", susţin experţii de la Agenţia Lara.
„Dacă până în anul 2008 aveam foarte multe solicitări pentru achiziţionarea de apartamente din partea moldovenilor plecaţi la muncă peste hotare, acum stranierii din contra îşi vând locuinţele din Capitală pentru a investi în ţara în care muncesc", susţine Nicolae Ostafeiciuc, expert imobiliar la agenţia Lara.

PUŢINI CURAJOŞI
AU INIŢIAT PROIECTE

Specialistul mai susţine că e puţin probabil ca piaţa să iasă din criză în următoarea perioadă, deoarece nu există vreo premiză economică. „Un impact negativ asupra pieţei imobiliare a avut-o şi o mai are situaţia politică instabilă din ţară", e de părere Maria Caba, specialist la Secţia evaluarea bunurilor imobile din cadrul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. Chiar dacă piaţa locuinţelor este în criză, unele companii au riscat şi au iniţiat în Capitală proiecte ambiţioase de construcţie a unor întregi cartiere locative. Aici poate fi numit şi Programul „Prima Casă", lansat cu mare pompă de Primăria Capitalei în urmă cu un an.
Cel mai nou şi mai cunoscut este însă complexul rezidenţial Nicolae Testemiţanu din cartierul Malina Mică, proiect realizat de compania Dansicons, ce aparţine consilierului liberal Iurie Dârda. Beneficiar al acestui megaproiect figurează Universitatea de Medicină şi Farmacie, iar angajaţii instituţiei ar urma să procure apartamente la un tarif de 450 de euro pentru un metru pătrat, în varianta albă (375 euro în aşa-zisa variantă sură). Pentru ceilalţi clienţi preţul de start este de 600 de euro.
Experţii imobiliari sunt însă sceptici în privinţa acestor proiecte. „Au mai fost asemenea proiecte şi rezultatul este că multe blocuri fie au rămas nefinalizate, fie mai mult de jumătate din apartamente nu au fost vândute", constată Nicolae Ostafeiciuc.

Progres doar la demolarea fondului locativ vechi

Cele mai întrebate pe piaţa imobiliară sunt terenurile destinate construcţiilor individuale, arată un raport al Agenţiei Cadastru. Sursa de bază pentru completarea pieţei terenurilor destinate construcţiilor este demolarea fondului locativ vechi. Deşi acesta este un proces costisitor şi anevoios din punct de vedere al reglementării legislative, anume aceste terenuri sunt cele mai atractive, graţie amplasării lor în zonele istorice ale oraşului, unde există o infrastructură dezvoltată. Preţul la terenurile pentru construcţii în municipiul Chişinău a fost în primul semestru al anului în medie de 15.850 de euro pentru un ar. Potrivit Agenţiei Lara, cel mai mic preţ pentru un teren destinat unor construcţii comerciale a fost de 7.500 euro pentru un ar. Cel mai mare preţ a fost de 80.000 de euro pentru un ar pentru un teren amplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare.

„Prima Casă", în buruieni

Primăria municipiului Chişinău lansa acum un an Programul „Prima Casă", în cadrul căruia urma să fie construite opt blocuri locative. Lucrările la primul bloc cu 300 de apartamente, de pe strada Ghioceilor, din sectorul Buiucani, au fost iniţiate în toamna anului trecut, iar în anul 2012 urma să fie dat în exploatare.
Potrivit edilului Capitalei, Dorin Chirtoacă, Primăria a oferit gratuit loturile de pământ pentru construcţia a cel puţin opt blocuri. La rândul lor, băncile comerciale urmau să ofere viitorilor locatari credite pentru o perioadă de cel mult 25 de ani, cu o dobândă ce nu va depăşi 10%. Preţul unui metru pătrat de locuinţă trebuia să nu depăşească 500 de euro.
Vadim Brânzaniuc, şeful Direcţiei Relaţii Publice din cadrul Primăriei, spune că lucrările de construcţie la acest bloc au fost tergiversate „de faptul că banca nu alocă finanţarea până nu sunt executate lucrările de fundaţie". „Acum se pare că s-a găsit o soluţie şi lucrările au fost reluate la şantier", afirmă Vadim Brânzaniuc.
Totodată, responsabilul de la Primărie spune că la bancă au fost deja acceptate 40 de dosare de la persoanele ce doresc să obţină o locuinţă în viitorul bloc locativ.
În prezent însă, din primul bloc al „Primei Casă" se văd doar buruienile şi armatura pusă pentru a face fundaţia. Pe şantier sunt prezenţi doar doi câini, un paznic şi nicio tehnică de construcţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite