Visul fiecărul creștin de la noi: un pelerinaj în Țara Sfântă în vacanța de Paște

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de creştini se îmbulzesc la Sfântul Mormânt să ia Focul Sacru în ajunul Paştelui. Foto AFP
Mii de creştini se îmbulzesc la Sfântul Mormânt să ia Focul Sacru în ajunul Paştelui. Foto AFP

Mai sunt trei săptămâni până la Sărbatorile Pascale, iar moldovenii își fac deja planuri de concediu. Excursiile la locurile sacre din Israel sunt în top.

Aşa cum fiecare musulman îşi doreşte măcar o dată în viaţă să ajungă la Mecca, şi creştinii râvnesc la o călătorie în Israel. Acolo pot vizita Sfântul Mormânt, Zidul Plângerii, Marea Moartă sau grădina Ghetsimani. Agenţiile de turism au epuizat aproape toate pachetele pregătite pentru Paşte, iar cererea pentru pelerinaje este în continuă creştere de la un an la altul.

Cele mai multe bilete s-au cumpărat pentru Ierusalim, Roma şi Muntele Athos. „Pregătim în fiecare an excursii speciale, de grup. Pachetul disponibil este de opt zile şi costă 700 de euro, cu zbor din Bucureşti, cazare, mic dejun inclus, ghid vorbitor în limba română, autocar şi taxi pe loc", explică Lilia Oprea, manager al unei agenţii din Capitală.

Vacanţa începe cu staţiunea Netanya, cea mai populară din Israel. Continuă cu vizita la Nazaret, la Bisericile „Buna Vestire", „Sfântul Iosif" şi alte locaşuri sacre. În cea de-a treia zi este planificată o excursie pe Muntele Tabor, acolo unde a avut loc Schimbarea la Faţă. Pelerinajul mai include o călătorie la Marea Moartă, plimbări prin Betleem şi Ierusalim.

MUNTELE ATHOS, DOAR PENTRU BĂRBAŢI

Aproximativ aceeaşi ofertă propune şi Centrul „Pelerinul Ortodox" din Moldova. Aici costul pachetului este de 950 de euro, cu zbor Chişinău - Tel Aviv şi însoţitor în limba rusă. O vacanţă religioasă în Israel - Egipt costă 1.050 de euro, la fel ca şi pentru Israel - Iordania - Grecia. Există şi variante mai ieftine, de exemplu, pentru Grecia, unde cinci zile costă 400 de euro. „Excursiile la Muntele Athos sunt foarte solicitate, însă pot merge doar bărbaţii. De obicei, plecăm în grupuri de 15-20 de persoane, cu microbuzul. Vizităm mănăstirile de pe vârful muntelui şi câteva biserici din Salonic", povesteşte Marin Popov, reprezentantul unui tour-operator.

Citeşte şi:
Târgul de Paște din Bacău va aduna peste 60 de firme din toată țara

În timp ce companiile se laudă cu tot mai multe cereri, Ţara Sfântă rămâne încă un vis irealizabil pentru majoritatea credincioşilor de la noi. „Vreau să ajung la mormântul lui Isus încă din tinereţe, preţurile sunt însă foarte mari. Aşteptăm, poate se vor ieftini pachetele pentru pensionari", mărturiseşte Maria Rusu din Străşeni. Există şi fericiţi care au avut ocazia să vadă cu ochii lor locurile sacre. „Acum trei ani, copiii mi-au făcut cadou un pelerinaj în Israel. Era îmbulzeală mare, dar m-a marcat pozitiv şi mi-a curăţit sufletul această excursie. Am avut noroc şi de un ghid bun, care ne povestea istorii biblice peste tot unde mergeam", ne-a împărtăşit Elena Botnari, o profesoară din Capitală.

LA MUNTE, DE SĂRBĂTORI

Agenţiile mai propun o mini-vacanţă de trei zile la Poiana Braşov. Pe lângă cina în Noaptea de Înviere, turiştii vor avea ocazia să înveţe să încondeieze ouă de la două meşteriţe populare locale. Sejurul peste Prut, de pe 13 pe 16 aprilie, costă 150 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite