(GALERIE FOTO) O femeie din Republica Moldova a născut cinci copii. Naşterea a avut loc pe cale naturală şi a durat jumătate de oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiindcă au venit pe lume prematur, bebeluşii au fost duși la incubator, unde sunt supravegheaţi în permanenţă de medici. Doctorii au spus că aceasta este prima naștere de cvintupleți înregistrată la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău.

Tatiana Surugiu, originară din satul Hâjdieni, Glodeni, se afla, împreună cu soţul, la muncă în Cipru, când a rămas însărcinată. Iniţial medici ciprioţi i-au spus că va avea trei copii, însă, întoarsă în Republica Moldova, a aflat că va avea patru.


„Eram şocaţi, că şi aşa o ducem greu. Totuşi, împreună cu soţul ne-am spus că asta este voia lui Dumnezeu. Unii încearcă prin însămânţare artificială şi nu reuşesc ca noi", spune bucuroasă Tatiana Surugiu, în vârstă de 37 de ani.

image

Foto: Tudor Iovu/ Tatiana Surugiu împreună cu unul din cei trei medici care au asistat la naştere

Uimirea a fost şi mai mare când, în loc de patru, Tatiana a născut tocmai cinci bebeluşi.


Medicii de la Centrul Mamei şi al Copilului o programaseră pe femeie la o operaţie de cezariană, însă momentul crucial a venit pe neaşteptate. Tatiana Surugiu a născut pe cale naturală toţi cei cinci copii. Procesul a durat doar 30 de minute. „Ştiţi prin ce dureri treci atunci când naşti un copil. Eu am trecut de cinci ori prin aceleaşi chinuri", îşi aminteşte, oftând, mama.


Cei trei medici care au asistat la naştere spun într-un glas că nu-şi mai amintesc un asemenea caz în ultimii zece ani. „Ieşeau, ieşeau, ieşeau, unul după altul. După al patrulea, aşteptam să iasă placenta, când ne uităm, mai iese unul! Ne gândeam că poate tatăl e grec, nu moldovean", spune, glumind , Ana Vermeiuc, medic la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău.

Vezi aici cine a fost primul oaspete de rang înalt al micuţilor

image

Foto: Tudor Iovu/ Unul dintre bebeluşi cântăreşte 700 de grame


Cei trei băieţii şi două fetiţe au greutăţi cuprinse între 700 şi 1.300 de grame. Imediat după ce au apărut pe lume, pruncii au fost introduşi în incubatoare, unde, spun medicii, au condiţii exact ca în uterul mamei.


„Starea lor este instabilă, pentru că s-au născut la 28 de săptămâni de sarcină şi au o greutate sub normă. Patru micuţi au fost conectaţi la aparate de ventilare artificială, iar al cincilea respiră singur, însă cu suportul unui aparat. Ne luptăm pentru viaţa lor", a declarat Victoria Ieşanu, medic neonatolog la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău.

image

Foto: Tudor Iovu/ Copiii sunt alimentaţi cu glucoză şi infuzie de lapte matern

Până vor atinge o greutate normală, copilaşii primesc glucoză prin tuburi speciale şi câte 10 mililitri de infuzie de lapte matern pe zi.
Tatiana Surugiu nu se mai întoarce în Cipru. Va rămâne în Glodeni, unde mai are încă 2 copii, un băiat de 17 ani şi o fată de 10. Numeroasa familie locuieşte într-un apartament cu o suprafaţă de doar 28 de metri pătraţi, în care nu au apă caldă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite