Noi reguli pentru piaţa asigurărilor din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră este obligată să-şi ajusteze legislaţia la standardele europene, iar cel mai mult vor avea de câştigat consumatorii. Specialiştii spun că vom beneficia de servicii de calitate, iar companiile vor administra mai transparent banii proveniţi din primele de asigurare.

La ora actuală piaţa asigurărilor din Republica Moldova este una subdezvoltată, iar contribuţia acestui sector la Produsul Intern Brut rămâne una nesemnificativă, arată datele studiului „Dezvoltarea şi diversificarea pieţei de asigurări din Republica Moldova".
Potrivit experţilor, cota cheltuielilor pentru asigurare în bugetul unei persoane nu depăşesc 1,3%. În acelaşi timp, media europeană este de 7%. Totodată, la capitolul prime de asigurare ţara noastră, cu 14,6 euro pe locuitor, deţine ultima poziţie din Europa şi una din ultimele din lume.
Iulian Rusu, unul dintre autorii studiului, susţine că în contextul negocierii Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între ţara noastră şi UE piaţa asigurărilor va necesita ajustări esenţiale, deşi unii paşi în această direcţie au fost deja întreprinşi. De exemplu, companiile urmează să-şi majoreze capitalul social, astfel încât la 1 aprilie 2012 să fie de minimum 15 milioane de lei. Necesitatea majorării capitalului social a dus deja la disparţia a zece companii de asigurări. Rusu mai spune că va fi necesară şi crearea unui fond de garantare de două-trei milioane de euro, în dependenţă de categoriile de asigurări.

VOR DISPĂREA
COMPANIILE INEFICIENTE

O altă cerinţă este asigurarea libertăţii de stabilire şi prestare a serviciilor de asigurări în baza reglementărilor UE, pentru care Moldova ar urma să consolideze capacităţile autorităţii de control naţionale (Comisia Naţională a Pieţii Financiare).
„Ca urmare a implementării reglementărilor europene în asigurări, principalii perdanţi vor fi companiile ineficiente, care se bazează doar pe servicii de asigurări obligatorii, în special asigurările de răspundere civilă auto şi asigurările facultative de automobile", se precizează în studiu.
Ion Lăcătuş, director general Euroasig, consideră că experienţa României şi Bulgariei denotă că firmele locale pot face faţă concurenţei. Totodată, el spune că piaţa va avea doar de câştigat. ;

Două companii
domină piaţa

Pe piaţa locală de asigurări activează 24 de companii, dintre care 22 sau 92% sunt specializate pe segmentul de asigurări generale (de accidente, bunuri, auto, etc.) şi numai două companii desfăşoară activităţi de asigurări generale şi de viaţă. Circa 60% din produse sunt asigurări auto. Pe piaţă se atestă un grad înalt de concentrare, iar cele mai mari două companii deţin o cotă de 53%.
1,88 miliarde de lei. Aceasta este valoarea activelor deţinute la sfârşitul anului trecut de companiilor de asigurare din Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite