Municipiul Bălți, interzis pentru homosexuali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paradă gay
Paradă gay

Consiliul Municipal Bălți a adoptat astăzi o hotărâre ce prevede „interzicerea propagandei homosexuale pe teritoriul orașului“. Reprezentanții societății civile şi ai autorităţilor centrale spun că decizia este ilegală și că o vor ataca în judecată.

Aleşii locali au dezbătut ieri aprins iniţiativa comuniştilor de a interzice manifestaţiile gay. Demersul Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost votat de 23 de consilieri din cei 35 prezenți în sala de şedinţă. Liberal-democraţii s-au declarat împotrivă, menționând că decizia este absurdă şi contravine legislaţiei Republicii Moldova. Reprezentanții Bisericii spun că aleşii locali de la Bălţi au adoptat iniţiativa cu întârziere.

„Decizie creştină“

„Este cea mai creștină hotărâre a actualului consiliu. Să dea Dumnezeu ca și alți consilieri locali să urmeze exemplul. Este o hotărâre benefică ce a venit cu puțină întârziere. Tot timpul minoritățile au ținut cont de părerea majorității, trebuie să fim gospodari în țara noastră, să nu-i lăsăm să-și facă de cap“, afirmă Episcopul de Bălți, Markel. De cealaltă parte, reprezentanții societății civile şi cei ai autorităţilor publice centrale spun că hotărârea este una ilegală. Nicolae Uncuţa, şef-adjunct al Oficiului teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, a anunţat că, dacă decizia nu va fi abrogată, va fi atacată în instanţa de judecată.

„Este o ruşine“
„E imposibil să restricționezi un drept fundamental, dreptul la libera circulație. Decizia n-ar trebui să fie contestată numai de reprezentanții Guvernului, ci şi de fiecare cetățean al Republicii Moldova“, afirmă Sergiu Ostaf, directorul Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Mai mult, acesta menționează că documentul va afecta imaginea întregii ţări. „Este o rușine. Municipiul Bălți va fi văzut ca o mini Germanie nazistă. Este o pată neagră pentru o lungă perioadă de timp pentru cei care au adoptat această decizie", mai spune directorul Sergiu Ostaf.

De aceeași părere sunt și reprezentanții GenderDoc-M care susţin că vor merge în judecată. „Această hotărâre nu are validitate juridică și poate fi contestată în orice instanţă. Vom ataca-o la Curtea de Apel din Bălți. Nici nu explică ce înseamnă propaganda sau orientarea netradițională sexuală", explică Artiom Zavadovschi, asistent de programe în cadrul organizației.

Legea antidiscriminare, amânată
În primele două rapoarte de progres pe subiectul liberalizării regimului de vize cu UE, Bruxelles-ul ne-a amintit că printre restanţe este şi Legea Antidisciminare. Aceasta a fost retrasă acum un an din Parlament, pentru că n-ar exista suficiente voturi.

Este cea mai creștină hotărâre a actualului consiliu. Să dea Dumnezeu ca și alți consilieri locali să urmeze exemplul.
PS Markel, Episcopul de Bălți

Decizia Consiliului Municipal din Bălţi este o ingerință directă asupra unui drept constituțional fundamental.
Sergiu Ostaf, directorul CReDO

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite