Moscova nu-l mai vrea pe Smirnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa rusă a pornit o campanie fără precedent contra liderului de la Tiraspol: menţinerea lui la putere va afecta regiunea. Experţii din Rusia şi din Moldova cred că un nou „preşedinte" al Transnistriei ar putea fi ales doar dacă Igor Smirnov pleacă de bună voie.

Practic toată presa apropiată administraţiei de la Kremlin abundă în materiale critice la adresa actualului lider de la Tiraspol, care candidează pentru a cincea oară la funcţia de „preşedinte" al Transnistriei. Postul TV Russia Today, bunăoară, relatează despre faptul că, în cei 21 de ani când cât a fost condusă de Igor Smirnov, această regiune separatistă a ajuns „un paradis pentru traficanţi de tot felul, precum şi un centru pentru traficul ilegal cu arme".

„Trăim într-o atmosferă de frică şi ameninţare. Oamenii care critică în mod deschis autorităţile actuale sunt nevoiţi să fugă", a declarat Piotr Pasat, deputat transnistrean.

Însuşi şeful administraţiei preşedintelui rus, Serghei Narîşkin, califică regimul de la Tiraspol drept „o dictatură" a lui Smirnov, care a adus regiunea într-o stare de profundă criză socio-economică.

Oficialul rus a mai spus, citat de Russia Today, că în Transnistria „există o diferenţă imensă între oamenii obişnuiţi, care luptă pentru supravieţuire, şi cercul îngust al lui Smirnov, scopul căruia este doar să se îmbogăţească". „Pentru oamenii obişnuiţi, viaţa este dură. Salariul mediu de doar trei dolari pe zi, pentru cei suficient de norocoşi pentru a lucra, alături de rata ridicată a şomajului, face ca această regiune să fie una dintre cele mai sărace din Europa", dezvăluie postul de televiziune, pe care nu-l putem suspecta de simpatii faţă de Republica Moldova.

„RUSIA A AJUNS
LA DISPERARE"

Încercările Moscovei de până acum de a-l convinge pe Smirnov să renunţe de bună voie la putere şi să nu mai candideze la funcţia de „preşedinte", astfel încât să aibă sorţi de câştig preşedintele sovietului suprem Anatoli Kaminski, par să nu dea roade. Săptămâna trecută, la rampă a ieşit Ghenadi Onişcenko, medicul sanitar-şef din Federaţia Rusă, care a anunţat posibile restricţii la importul producţiei fabricii de vinuri şi coniac Kvint, care face parte din grupul Sheriff.

Cotidianul „Kommersant" califică intenţia de a aplica sancţiuni economice unor întreprinderi din Transnistria drept „un gest de disperare a Moscovei". „Aceasta înseamnă că Rusia nu mai este în stare să-l înlăture pe Smirnov prin alte metode, iar influenţa ei în Transnistria este foarte slabă", crede Fiodor Lukianov, redactor-şef al revistei „Rusia în Politica Globală".
Campania anti-Smirnov declanşată în mass-media ruseşti pare a face parte dintr-un scenariu pus la cale de Kremlin, consideră Oazu Nantoi, expert la Institutul de Politici Publice. Analistul nu crede însă că aceasta va fi suficientă pentru ca Anatoli Kaminski, candidatul la „preşedinţia" regiunii susţinut de Moscova, să învingă în alegeri.

„Dacă Smirnov rămâne în competiţie, Kaminski nu are şanse să câştige. Iar actualul lider de la Tiraspol nu prea are de gând să plece, pentru că el şi familia lui au acolo afaceri prospere, pe care nu vrea să le piardă", a precizat Oazu Nantoi.

Economia Transnistriei este la pământ

În prima jumătate a anului 2011, situaţia economică din regiunea separatistă a continuat să se deterioreze. Astfel, PIB-ul a înregistrat o scădere de 5,6%. Cea mai semnificativă cădere, de 15%, s-a atestat în industrie. De vină este staţionarea unor giganţi industriali precum Uzina Metalurgică de la Râbniţa, dar şi lipsa de cerere pentru mărfurile produse în regiune. De asemenea, în această perioadă a crescut cu peste 305 milioane de dolari datoria pentru gaze a regiunii, care împreună cu neplăţile mai vechi a ajuns la un total de peste 2,87 miliarde de dolari la 30 iunie 2011.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite