Monstrul de beton de lângă Catedrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panorama din centrul orașului este stricata de un bloc de 14 etaje, care se înalță peste turla Catedralei Mitropolitane
Panorama din centrul orașului este stricata de un bloc de 14 etaje, care se înalță peste turla Catedralei Mitropolitane

Cea mai cunoscută perspectivă turistică din Chișinău a fost sluţită de un colos de sticlă şi beton, înalt de 14 etaje, care se ridică în spatele Catedralei Mitropolitane.

De câteva luni, Catedrala „Naşterea Domnului", precum şi parcul dimprejurul ei nu mai reprezintă panorama de altădată, cu care Chişinăul era recunoscut uşor de către localnici şi străini. Şi asta pentru că în spatele lăcaşului sfânt, la intersecţia străzilor Columna şi Puşkin, este construit un imobil cu locuinţe de lux, înalt de 14 etaje, peste locul unde a fost odată Casa Crupenschi, unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale ale Capitalei.

„STRICĂ IMAGINEA ORAŞULUI"

Trecătorii care se feresc de căldură pe aleile parcului, nu privesc însă cu ochi buni construcţia cu forme asimetrice şi o replică a faţadei vechiului monument, la parter. „Cred că ar fi trebuit să rămână cât mai mult din imaginea originală a acestui loc. Mai bine reconstruiau clădirea veche şi o utilau ca înainte. Oamenii trebuie să ştie cât mai multe despre istoria Chişinăului", spune Ion Şamir, de 31 de ani, din Străşeni. „Categoric nu sunt de acord cu noua construcţie. Strică imaginea cu care ne-am obişnuit de atâţia ani. Iar faptul că fac la parter o replică a vechiului edificiu nu mai înseamnă nimic. Monumentul original nu mai poţi să-l întorci", menţionează şi Victoria Răileanu, o locuitoare din Chişinău.

Pe de altă parte, cei care construiesc noul complex se laudă cu un imobil modern. „Blocul va fi dat în folosinţă în primăvara anului viitor. Are 14 etaje şi 88 de apartamente. La parter reamenajăm faţada vechiului monument Casa Crupenschi, iar în interior va funcţiona un centru comercial. Avem toate aprobările necesare", susţine Iakob Sariibragimoglu, arhitectul clădirii.

FĂRĂ AVIZ DE LA MINISTERUL CULTURII

Totuşi, pe la Consiliul Naţional pentru Protecţia Monumentelor Istorice n-a trecut niciun reprezentant al companiei. „Nimeni de la această firmă n-a depus măcar o cerere la Ministerul Culturii, prin care să solicite un aviz de construcţie peste un monument istoric", precizează Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor.

Vlad Modârcă, fostul arhitect al Capitalei, spune că reşedinţa boierului Teodor Crupenschi, datând de la începutul secolului XIX, a fost dărâmată în urmă cu 30 de ani, iar în anii '90 terenul aferent monumentului a fost închiriat firmei ARD SRL. Aceasta a pornit o clădire de birouri, dar a stopat lucrările, iar ulterior a cedat proiectul turcilor de la compania Summa.

ÎNĂLŢIMEA NOII CLĂDIRI ESTE EXAGERATĂ

Dacă pe reprezentanţii Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove nu-i deranjează prezenţa colosului de beton în vecinătatea Catedralei Mitropolitane, arhitecţii care cunosc istoria Capitalei critică poziţionarea imobilului rezidenţial în acest spaţiu. „E târziu ca să mai facem ceva. Este un eşec al urbanisticii locale. Înălţimea clădirii este exagerată. Trebuia să fie luată în considerare silueta oraşului. Este un lucru cerut în localităţile istorice: toate clădirile din vecinătatea catedralei nu trebuie să fie mai înalte decât clopotniţa", subliniază arhitectul Tamara Nesterov, adăugând că, în trecut, oamenii aflaţi în diverse puncte ale urbei îşi puteau da seama de locul unde sunt, în funcţie de clopotniţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite