Moldoveanul care cântă la Teatrul Bolșoi din Moscova: „Mă rog la Dumnezeu înainte de a urca pe scenă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modest și îndrăgostit de muzică. Aşa se descrie Andrei Jilihovschi, moldoveanul care cântă la Teatrul Bolșoi din Moscova. Îşi alege cu grijă rolurile şi îşi face semnul crucii înainte de fiecare spectacol.

Aplaudat pe scene mari din Rusia şi Letonia, cântăreţul de operă Andrei Jilihovschi (27 de ani) este un necunoscut în satul natal - Hârtop, Cimişlia. „Aveam 19 ani când am plecat din Republica Moldova. Foarte rar mai trec prin sat, pentru că şi părinţii mei s-au mutat mai aproape de Chişinău", explică tânărul. Chiar şi aşa, nu-i place să i se spună vedetă şi se recomandă cu modestie ca un băiat de la ţară, născut într-o familie numeroasă, cu 11 copii.

A îndrăgit muzica de mic, iar prima scenă i-a fost strana. „Talentul mi l-a descoperit tatăl meu, care era dirijor la corul bisericesc din sat. De la zece ani, frecventam şcoala de muzică şi cântam la vioară. Peste patru ani, tata m-a lua să cânt la biserică. A fost o perioadă deosebită şi foarte emoţionantă pentru mine", îşi aminteşte solistul.

Cel care l-a susţinut şi l-a încurajat să urmeze această cale a fost fratele mai mare, Grigore (32 de ani). „El îşi dorea foarte mult să cânte. Din cauza lipsei de bani, a fost însă nevoit să plece la muncă peste hotare, în Italia. Mai târziu, şi-a realizat prin mine visul neîmplinit. A investit mult în studiile mele", povesteşte baritonul.

Drumul spre marea scenă nu a fost uşor. Andrei a absolvit Colegiului de muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău, după care a reuşit să intre la Conservatorul din Sankt Petersburg. „Nu aveam bani să plătesc taxele, aşa că n-am mai terminat studiile", mărturiseşte cântăreţul. Chiar înainte de a pleca acasă, şi-a încercat puterile la Teatrul „Mihailovki", unde a fost imediat angajat şi a primit roluri principale.

A cântat apoi la Opera Naţională din Riga, iar în această vară a devenit unul din cei şase stagiari la Teatrul Bolşoi din Moscova, după o competiţie acerbă la care au participat circa 500 de tineri din tot spaţiul ex-sovietic. Aici, potrivit contractului, va învăţa în următorii doi ani stilistica muzicii clasice, dar şi limbi străine.

„MĂ GÂNDESC SĂ REVIN ÎN MOLDOVA"

Tânărul îşi alege cu grijă rolurile. „Dacă nu îmi place un rol nu-l cânt. Figaro din «Bărbierul din Sevilla» rămâne preferatul meu. Este un personaj vesel, delicat, interesant, dar are partituri foarte grele. Cei care l-au cântat mă vor înţelege perfect", spune artistul.

Nu are talismane sau superstiţii. „Obişnuiesc doar să mă rog la Dumnezeu înainte de a urca pe scenă, să mă ajute în clipele ce urmează", dezvăluie cântăreţul. „Mă gândesc des să revin în Moldova, dar, probabil, sunt măcinat de dor. Sper să ajung în Europa în câţiva ani, aşa voi mai aproape de casă, ne împărtăşeşte planurile Andrei Jilihovschi.

„Muzica clasică este veșnică"

Deși de multe ori s-a gândit să revină în Republica Moldova, tânărul spune că la noi în ţară acest gen de muzică nu este popular ca în Rusia sau în Europa. „Nu doar opera, dar muzica clasică în general nu se cultivă din copilărie și nu înţeleg de ce. Când creștem un pic ascultăm tot felul de prostii și asta pentru ca sunt la modă", spune Andrei Jilihovschi, care se declară un împătimit al muzicii clasice. „Toate genurile se schimbă, dar muzica clasică va rămâne la fel, pentru că este veșnică", explică solistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite