Trei mii de moldoveni au protestat în centrul Chişinăului: „Jos comuniştii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miting anticomunist în Chişinău, 12 decembrie 2010
Miting anticomunist în Chişinău, 12 decembrie 2010

Trei mii de oameni s-au adunat la un miting în centrul capitalei Republicii Moldova. Participanţii au ieşit să se pronunţe pentru continuarea actualei guvernări democratice şi refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană în formula PLDM, PL şi PD.   

UPDATE 14.00 Mitingul a durat circa două ore. Oamenii au protestat paşnic, nefiind înregistrate incidente violente. Manifestanţii au declarat că lasă Partidului Democrat o săptămână la dispoziţie pentru a decide să se alieze cu Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal în vederea constituirii unei noi coaliţii de guvernare. În caz contrar, oamenii spun că vor ieşi din nou în stradă pentru a-i determina pe democraţi să facă alegerea pe care o aşteaptă cei 60% dintre alegători care şi-au dat voturile la scrutinul din 28 noiembrie pentru partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană.    

Citiţi mai jos câteva fragmente din discursurile rostite la miting

Roman Mihăieş, secretarul Forului civic „Pro Europa“:
„Ne-am adunat ca să ripostăm la cea ce se numeşte instaurarea comunismului în Republica Moldova. Acest pericol există. Din păcate, unii politicieni nu doresc să respecte votul poporului. Peste 80 la sută din persoanele care au votat pentru Partidul Democrat  l-au văzut ca pe un partid membru al AIE. În acelaşi timp, noi dorim ca aceste partide să respecte interesul nostru naţional - integrarea în UE, democratizarea Republicii Moldova. Noi dorim libertate. Spunem un „nu“ hotărât instaurării totalitarismului în RM, noi nu mai dorim un Voronin la putere. Forul „Pro Europa” este acea organizaţie care va ţine aprinsă flacăra libertăţii.“
 
Val Butnaru, publicist, director „Jurnal Trust Media“:  
„Ne-am adunat cu toţii ca să le spunem acestor lideri că nu se mai poate aşa. Noi ne aflăm pe marginea prăpastiei. Ştim cu toţii ce ne aşteaptă în cazul în care balanţa va înclina spre PCRM.  Alianţa, cu toate metehnele ei, este soluţia cea mai bună. Cele trei partide întruchipează votul dat de alegători, speranţa noastră pentru viitor. Dacă am venit aici înseamnă că ne pasă. Dacă suntem atât de mulţi, liderii acestor partide ar trebui să ne vadă, să-şi pună întrebări. Ori terminaţi jocul săptămâna aceasta, ori săptămâna viitoare vom reveni în piaţă şi vom vorbi mult mai apăsat“.

UPDATE

Lumea scandează: "Libertate", "Jos comuniştii!", iar la microfon vorbesc reprezentanţi ai societăţii civile, ziarişti, oameni simpli veniţi din diferite localităţi ale republicii.  Protestatarii spun că mitingul de astăzi este doar începutul şi că vor continua să iasă în stradă dacă PD nu va decide să formeze coaliţie cu PLDM şi PL şi va alege o alianţă cu comuniştii. "60% dintre alegători au susţinut prin votul lor la alegerile din 28 noiembrie continuarea cursului pro-european şi democratic de dezvoltare a Republicii Moldova, iar o alianţă cu PCRM ar fi împotriva voinţei electoratului", a spus unul dintre vorbitori.

Astăzi, la ora 12.00, Forul Civic Pro-Europa organizează un miting în Scuarul Operei Naționale pentru susținerea continuării guvernării Alianței pentru Integrare Europeană. Grupul organizator este format din reprezentanți ai societății civile, ziariști, oameni de creație. În apelul lor, aceştia declară că o eventulă alianță între Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor nu va respecta rezultatul votului cetățenilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite