Ministerul Educaţiei: Teza de licenţă şi examenul de specialitate trebuie păstrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

Ministerul Educaţiei consideră că teza de licenţă în învăţământul superior trebuie păstrată, iar la unele specialităţi - şi examenul de specialitate.

Poziţia a fost expusă de către viceministrul Loretta Handrabura, solicitată de Info-Prim Neo în contextul unei iniţiative legislative care propune să se renunţe la examenele de licenţă la finele ciclului I al învăţământului superior, iar teza de licenţă să fie înlocuită cu un proiect în baza practicii profesionale.

Viceministrul a menţionat că în toată lumea există teză de licenţă, care trebuie să rămână şi în Republica Moldova. Cât priveşte examenele de licenţă, acestea trebuie să rămână la latitudinea senatelor universităților. „Luând în calcul că universităţile trec la autonomia universitară extinsă, vor decide la nivel de senat ce păstrează din examenele de licenţă, dar teza de licenţă în toată lumea rămâne şi există", a spus Loretta Handrabura.

Viceministrul a mai spus că la unele facultăţi trebuie să rămână şi examenul de specialitate, deoarece demonstrează abilităţile necesare în domeniu. „Cu siguranţă, vor fi universităţi care vor păstra examenul de specialitate, este specificul domeniului", a menţionat viceministrul.

Iniţiativa legislativă este înaintată de către un grup de deputaţi liberali. Autorii argumentează că acum absolvenţii sunt dublu evaluaţi, o dată când susţin examenele în cadrul sesiunilor, iar a doua oară la licenţă. Teza de licenţă, spun ei, trebuie să fie înlocuită cu un proiect în baza practicii profesionale, în condiţiile în care tezele în proporţie de 90% sunt fie cumpărate, fie copiate, neaducând niciun plus valoare la pregătirea absolventului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite