Milionarul moldovean Gabriel Stati în parteneriat cu milionarul rus Adlan Şişhanov vor să creeze în Moldova cea mai mare reţea de magazine retail

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua comercială va purta brandul „Piatiorocika" şi este o franciză acordată pentru 10 ani de către cea mai mare companie de comerţ cu amănuntul din Rusia „X5 Retail Group" - în proprietatea căreia sunt reţelele de comerţ „Piatiorocika" şi "Perekriostok"

Primul magazin „Piatiorocika" a fost inaugurat la finele săptămânii curente în Chişinău, iar potrivit administratorilor companiei „Stati Market" SRL strategia de dezvoltare în Republica Moldova prevede deschiderea a circa 30 de magazine în următorii doi ani în Moldova.

Afacerea
milionarilor

Despre valoarea investiţiilor deocamdată nu s-a anunţat nimic, însă doar la etapa preliminară ar putea fi vorba între 5 şi 10 milioane de dolari.
Franciza a fost acordată de grupul „X5 Retail Group" companiei „Stati Market" SRL, parte componentă a „Stati-Holding" administrat de milionarul moldovean Gabriel Stati. Afacerea însă se pare că va fi administrată de Adlan Şişhanov, milionar rus de origine inguşă.
Potrivit revistei Finans din Rusia, Adlan Şişhanov are o avere de 50 milioane de dolari şi face parte din cea mai bogată familie din Rusia, capul căreia este miliardarul Mihail Guţeriev, proprietarul companiei Russneft.
Adlan Şişhanov este nepotul lui Mihail Guţeriev, care are o avere de 2,5 miliarde de dolari, potrivit ultimului clasament al Forbes.
Mai mult, Şişhanov spune că renunţă la afacerile sale din alte ţări şi îşi va concentra activitatea în Moldova. Milionarul rus afirmă că îşi permite să investească în Moldova o parte din banii câştigaţi anterior la Moscova.
La începutul anului 2010, Adlan Şişhanov a devenit oficial patronul echipei de fotbal Dacia Chişinău. Lupii galbeni ocupă în prezent primul loc în Divizia Naţională şi sunt foarte aproape de a câştiga în premieră titlul de campioni. Acum două săptămâni Şişhanov a declarat că din vară va fi coproprietarul echipei Zimbru Chişinău, urmând să finanţeze această echipă împreuna cu milionarul Nicolae Ciornâi, ex-vicepreşedinte al companiei LUKoil.
Anterior Adlan Şişhanov a încercat să cumpere echipa de fotbal Carl Zeiss din Germania, dar autorităţile s-au opus, pentru că milionarul nu a putut demonstra provenienţa banilor,

Piaţă dominată
de ucraineni

Apariţia reţelei „Piatiorocika" pe o piaţă aglomerată de buticuri şi chioşcuri la colţul străzii, ar putea duce la schimbări radicale în comerţul din Republica Moldova, susţin specialiştii.
Cel mai straniu este că ruşii până acum au evitat să intre direct pe piaţa Moldovei. În schimb mai îndrăzneţi au fost ucrainenii care domina piaţa de retail din Moldova.
La ora actuală reţeaua de supermarkete şi hipermarkete din Republica Moldova rămâne încă slab dezvoltată. Potrivit unui studiu realizat în 2009 de compania AllRetail piaţa retailului din Moldova este dominată de companiile ucrainene, care deţineau mai mult de jumătate din numărul total de supermarkete din cele 34 atestate, fără regiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite