Milionarul Ion Sturza, ex-premier al Republicii Moldova: „Mulţi oficiali europeni nu mai văd în guvernarea de la Chişinău un partener demn de încredere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost prim-ministru al Republicii Moldova, omul de afaceri Ion Sturza susţine într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că „luna de miere cu Uniunea Europeană s-a terminat“ şi că mulţi dintre liderii de la Chişinău au înşelat aşteptările europenilor.

„Am avut mai multe discuţii cu ambasadorii de la Chişinău, dar şi cu diplomaţii străini şi cu unele oficialităţi din ţările europene, inclusiv cu cei care au fost avocaţii noştri în această perioadă. Luna de miere s-a încheiat şi ei deja nu mai văd în Republica Moldova şi în guvernarea de la Chişinău un partener care este demn de încredere şi care ar putea să înceapă odată promisele reforme. Lucru care este profund regretabil. Este o descurajare şi, în acelaşi timp, este şi o profundă dezamăgire faţă de unii lideri de la Chişinău, care au fost exponenţii acestor aşteptări nelivrate, din păcate“, spune Ion Sturza în interviul pentru Europa Liberă.

Program de PR sau integrare?
Acesta sugerează că acţiunile de apropiere de UE au fost mai mult „un program de PR“ al Guvernului şi Ministerului de Externe, decât o realitate. Totodată, ex-premierul nu crede că încetinirea ritmurilor de integrare în UE ar însemna că Moldova se va reorienta din nou spre Rusia.

„Nu cred, deşi noi avem o pietate şi o dragoste nesăbuită faţă de tot ce vine din Răsărit. Considerăm că de acolo nu numai gazul ne vine, dar şi alte surse necesare pentru o viaţă decentă şi e un exemplu demn de urmat, ceea ce e profund greşit. Frustrările noastre şi complexele noastre istorice trebuie odată depăşite, măcar din simplul motiv că nici cei din Est nu ne mai doresc să ne vadă la infinit umiliţi în faţa lor. Oricum, vectorul nostru este european, indiferent de cine se va perinda la conducerea Republicii Moldova din simplul motiv că cetăţenii sunt spre Europa orientaţi“, a menţionat omul de afaceri.

„Fenomenul Dodon“
Fostul prim-ministru avertizează în interviul realizat de Vasile Botnaru că societatea moldovenească s-ar putea „descompune“ dacă nu se fac reforme de urgenţă în domenii-cheie cum sunt justiţia sau învăţământul. Ion Sturza mai spune că „toţi liderii politici de la Chişinău, cu mici excepţii, au oferit serviciile sale Moscovei“. Mai avansat bineînţeles că este Igor Dodon, care este exponentul direct al intereselor ruseşti în Republica Moldova şi care are o susţinere şi se consideră un politician de perspectivă, şi care are mandatul deplin, inclusiv în a reconfigura Partidul Comuniştilor, de a construi noi partide. Are susţinerea financiară şi morală din zona respectivă, fiind astăzi cred că unul din cei mai bogaţi politicieni în sensul fondurilor pe care le are la dispoziţie. Şi nu numai fonduri, dar şi businessuri. Mai recent au fost anunţate câteva companii la Chişinău cu origine şi provenienţă rusă, care tot cred că sunt în serviciul acestui politician. Avem de afacere nu cu Igor Dodon, ci cu fenomenul Dodon, care este cu mult mai complex“, a mai declarat Ion Sturza.

Ce crede fostul prim-ministru despre faptul dacă va fi sau nu ales preşedintele ţării la 18 noiembrie şi ce jocuri face Partidul Comuniştilor în Parlament, aflaţi din interviul pentru Europa Liberă.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite